Lékař by měl při sdělování těžké diagnózy zachovat profesionalitu a pacientku i podpořit, říká onkogynekolog

22. dubna 2023·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Roman Kocián. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl onkogynekolog Roman Kocián ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V rozhovoru jsme probrali, jak moc je povolání lékaře náročné a jak moc je těžké sdělovat pacientům, že mají rakovinu. Je stále rakovina strašákem mezi onemocněními? Měly by mladé dívky podstupovat očkování děložního čípku?

Roman Kocián má práci lékaře rád, ale uznává, že je náročná. Je to práce, která vám spoustu pozitivního dává, ale samozřejmě bere energii a je potřeba s ní šetřit a snažit se ji dobíjet,” uvedl. Pro lékaře nikdy není snadné sdělovat pacientům těžkou diagnózu a učí se to od počátku kariéry. “Myslím si, že je důležité zachovat si profesionalitu. To znamená, zprávu sdělovat klidně, dobře, srozumitelně a samozřejmě pacientku i podpořit,” říká s tím, že nově tomuto pomáhá Klinika paliativní medicíny, kde jsou pracovníci, kteří jsou vzdělávání k tomu, aby takové zprávy pacientům sdělovali a pomáhali jim.

Naděje je důležitá, ale nesmí se to s ní přehánět

U každého onemocnění hraje důležitou roli naděje. Nesmí se to s ní ale přehnat, aby lékař v pacientovi nevzbuzoval přehnaná očekávání a falešné doufání. Proto je podle Kociána vždy dobré říct přesně, co lékaři zjistili, co ho čeká a plánovat postupně. “To znamená, soustředit se na nejbližší úkol, který je před nimi, třeba operace nebo chemoterapie. Někdy méně mluvit, více poslouchat a dát jim možnost, aby si cestu do jisté míry vybrali sami, nabídnout jim možnosti,” sdělil s tím, že se nesmí zapomínat ani na dobrou informativnost, nechat jim čas a nemocí je spíše provázet.

Rakovina je onemocnění, které postihuje velkou část populace. Co se týče ženských zhoubných nádorů, tak se situace v České republice a západním světě podle lékaře hodně změnila. Je snaha pacientky centralizovat. To znamená léčit je v centrech jako je Centrum u Apolináře, kde nejenom je veliká porodnice, ale taky onkogynekologické centrum… Kde jsou lidé, kteří mají největší zkušenosti a s rakovinou pracují denně,” popisuje Kocián.

Na onkogynekologii přichází nejen mladé ženy, ale i ženy ve středním věku. Mají nádory, které umíme léčit, ale často je neumíme úplně vyléčit, jako rakovina vaječníků. Mladší ženy mají často rakovinu děložního čípku v časném stádiu. Tu jsme schopni radikální operací úplně uzdravit,” uvedl s tím, že každá pacientka je jiná.

Právě rakovině děložního čípku jde zcela předejít. Očkování může zabránit jeho vzniku a dobře proočkovaná populace se onemocnění může zbavit úplně,” řekl lékař. Například v Austrálii vyhlásili projekt, ve kterém chtějí rakovinu děložního hrdla do roku 2035 vymýtit. “Daří se jim to a jsou na dobré cestě, protože se jim daří očkovat mladé dívky a chlapce,” doplnil Kocián.

V České republice se také daří snižovat výskyt tohoto onemocnění, ale ročně na něj zemře přes 300 žen. Proto u mladých dívek, které nejsou sexuálně aktivní, se očkování děložního čípku doporučuje čím dál více, jelikož se jejich tělo s infekcí ještě nesetkalo a je tak nejúčinnější.

Životní styl - další články

Doporučujeme