Má vaše kočka problémy s váhou? Základem je vyvážený a pestrý jídelníček

24. května 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Nejen lidé, ale i kočky mohou mít problémy s váhou. Základem je pestrý jídelníček a vyvážená strava. Nevíte, jak takový jídelníček pro kočku sestavit? Pomůže vám Blesk pro ženy a veterinář, odborník na zvířecí stravu MVDr. Leoš Železný.

Ideální příděl jídla

Aby kočka nepřebírala na váze, měla by každý den dostávat správný příděl jídla. Kočce z její přirozenosti stačí přijímat jen malé porce, a to i v noci. Proto se doporučuje, aby vlhká strava jako kapsičky a konzervy byly rozdělené na ranní a večerní směnu. K něm by ale měla mít celý den k dispozici granule, a to i v noci. Kočky preferují, když 70% krmiva je vlhké stravy a 30% z granulí. Rozhodně byste měli vybírat, jak kvalitní kapsičky, tak granule. Nezapomínejte ani na čistou vodu, v letních měsících ji pravidelně měňte.

Krmení dělte podle věku

Koťata by měla přijímat stravu, kde je označeno JUNIOR. V nich jsou obsaženy receptury, které jsou určené pro rostoucí organismus. V období, kdy dochází k ukončení růstu a k uzavření růstových plotének v kostech se pak přechází na receptury s označením ADULT. Všechny informace vždy najdete na obalech krmiva.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

I jídlo může být zábava

Aby kočka nepřibírala, měli byste do své denní rutiny zapojit i hru. Aktivním cvičením by vaše micka měla strávit až šest minut denně, které by měly být rozděleny do dvou části dne. Jestliže není aktivní, možná s ní není něco v pořádku. Prvním projevem nějakého problému bývá změna chování, kterého si majitel všimne. Kočka má snahu se schovávat, přestane být aktivní a následně začne mít problémy s osobní hygienou, na kterou jsou normálně kočky velmi pečlivé,“ říká veterinář.

Životní styl - další články

Doporučujeme