Máma je nenahraditelná, ničím a nikým. Táta na rodičovské je nesmysl, myslí si Marek Herman

8. prosince 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Marek Herman. Foto: ČTK

V současné době se čím dál víc hovoří o otcích na rodičovské dovolené. Střídání partnerů u čerstvě narozeného dítěte by podle některých odborníků mělo snížit rozdíly mezi výší výdělku mužů a žen a prohloubit pouto mezi muži a jejich dětmi. Pedagog a lektor osobního rozvoje Marek Herman však naprosto nesouhlasí. "Máma je nenahraditelná," má jasno. 

Pedagog Marek Herman je skálopevným zastáncem tradičních mužských a ženských rolí. Malé děti podle něj ze všeho nejvíc potřebují maminku, a ta by se proto neměla vracet do práce příliš brzy.

“Já brojím proti tomu, aby maminky odkládaly děti do školek. Učitelky v mateřských školách v České republice jsou vynikající, ale děti nejsou připravené jít do školky zpravidla dříve, než mají tři roky,” řekl Herman v pořadu Press klub na Frekvenci 1.

Já a máma

V řadě států v Evropě i mimo ni je přitom využívání jeslí a školek pro malé děti naprosto běžné. “Ten trend v Evropě je jasný – já jsem byl na konferenci, kde jsem se dozvěděl, že Španělsko, Nizozemí nebo Švédsko dávají děti do jeslí ve třech měsících. Proč se mi to nelíbí? Dítě rozděluje svět na dvě části – já, to jsem já a máma, a ne-já, to jsou všichni ostatní,”popsal Herman své důvody.

Podle něj nestačí ani to, když se dítěti naplno věnuje třeba otec. “Tatínek ne. Maminka je nenahraditelná, ničím a nikým. Ta vazba je naprosto unikátní. Dítě se rodí z těla mámy, a ta vazba je přirozená. Maminka zjistí, že je těhotná a okamžitě navazuje vazbu. Kdežto vazba k tátovi je získaná. To dítě se narodí a mě teprve tři čtyři měsíce trvá, než si k němu získám vztah,” uvedl Herman.

Tátové to zvládnou jen po chlapsku

“Někdo se ptá: ‘Tátové to nezvládnou?’ a já řeknu ‘Ne, nezvládnou.’ ‘Žádný z nich?’ No někteří, 0,1 % jo, ale zvládnou to po chlapsku, a to je přesně to, co dítě nepotřebuje,” myslí si lektor.

A právě proto by podle něj rozhodně nemělo být prosazováno střídání na rodičovské. Se střídáním na rodičovské nesouhlasím. Já bych potřeboval, aby dítě bylo sycené přítomností a pozorností mámy. Ono vlastně vnímá sebe a mámu jako jednu bytost a neumí pojem návratu. Takže ta maminka odejde a ono neví, že se mu vrátí. A vy vlastně máte do těch tří let obrovský úkol, a to je získat důvěru v sebe a ve svět. A to vás naučí jenom máma spolehlivostí a přítomností, ne tím, že bude odcházet do práce,” je Herman přesvědčený.

Životní styl - další články

Doporučujeme