Maminky se vracejí k látkovým plenám! Proč?

21. dubna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Když se řekne látková plena, dost lidí si představí minulý režim a s ním s spojený bavlněný čtverec s modrými pruhy. Takových čtverců bývaly plné sušáky na prádlo. Pak ale přišla doba, kdy látku vytlačily jednorázové plenky. Dnes se ale maminky často vracejí k látkovým plenám. Tentokrát k jejich moderní podobě. Jaké s sebou přinášejí výhody? Frekvence 1 to ví!

Životní prostředí

Oba typy plenek svým způsobem zatěžují životní prostředí. Látkové plenky jsou ale menší zátěží. Až dítě odroste, můžeme plenky poslat dál. Po použití nevytvářejí odpad, ale je třeba počítat s tím, že je musíme často prát, takže spotřeba energie, vody a pracích prostředků je v tomto případě vyšší. Stojí to i víc času. I přesto se ale používání látkovek vyplatí.

Materiál

Moderní látkové plenky vypadají na první pohled jako klasické kalhotkové plenky. Na první dotek už ale pocítíme výrazný rozdíl. Většinou jsou vyrobeny z bavlny a jiných dobře savých materiálů, jakými jsou například konopí nebo bambus. Ty jsou pro jemnou dětskou pokožku příjemnější než umělé materiály. V tomto případě ale dobře zvažujte výběr pracího prostředku.

Typy moderních látkových plen

Rozlišujeme dva základní typy látkovek. První je kombinace kalhotkové plenky a na ni použijeme svrchní nepropustné kalhotky. Druhá varianta je jednodušší – jsou to tzv. All-in-one plenky. U nich je ve všito v jednom. U obou typů plenek ještě potřebujeme separační plenky, které oddělí látkový skvost od větších “pohrom”.

Náklady

Podle majitelky obchodu s moderními látkovými plenami, Lucie Harnošové, nás základní výbavička pro kojence přijde průměrně na 4.000 až 12.000 korun. 

Pokud srovnáme náklady na jednorázové a látkové plenky, látkové vycházejí o něco výhodněji. Vždy ale záleží na tom, jakou výbavu si pořídíme. Pokud chceme ušeřit, můžeme zvolit levnější variantu jednorázových plen, stejně jako můžeme pořídit látkové plenky z druhé ruky. Pokud ovšem zvažujeme víc než jedno dítě, látkové plenky jsou už výrazně výhodnější.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme