Máte potíže s pohybem? Pak si zamilujete “fotbal v chůzi”!

9. července 2016·Životní styl·Redakce

Sledujete fotbalové mistrovství Evropy v televizi a litujete, že si sami nemůžete zahrát kvůli zdravotním problémům nebo pokročilejšímu věku? Pak právě pro vás je tu nová disciplína - walking football, chodící fotbal.

Pomalá verze fotbalu je vhodná pro osoby s opotřebovanými chrupavkami a nadváhou nebo s vysokým tlakem. Zkrátka pro ty, kdo by nemohli hrát v běhu. První pravidlo proto zní, že se hraje v chůzi. Kdo popoběhne, dopouští se přestupku. Míč zůstává dole, nanejvýše metr a půl nad zemí. Zakázány jsou všechny surovosti. Hraje se na fotbalovém hřišti, šest hráčů proti šesti plus dva brankáři. Hra má dva poločasy o 12 minutách. 

Walking football se zrodil v roce 2011 v Británii a dnes ho hraje na 800 týmů, které mají tisíce fanoušků. V severoitalském Lignano Sabbiadoro se dokonce počátkem dubna konal první evropský turnaj. Většina dospělých mužů hraje fotbal od 16 do 35 let. Od čtyřicítky už jsou požadavky tohoto sportu na fyzičku stresující.

Chodící fotbal umožňuje osobám starším padesáti let pokračovat ve sportu a bavit se. “Muži po dosažení určitého věku vedou sedavější způsob života než ženy. Ty se věnují lehké gymnastice, cvičí pilates a podobně, zatímco muže takové aktivity nezajímají,” říká Roberto Terra, který má na starosti projekt chodícího fotbalu v Boloni. “Ptali jsme se mužů, jako aktivitu by rádi provozovali na penzi. Mnozí z nich hráli dříve fotbal a svěřili se, že pomyšlení na to, že si zase začutají, jim rozbušilo radostně srdce,” dodává.

VIDEO: Drzoun! Podavač míčů se postavil k Portugalcům a pózoval fotografům!

VIDEO: Jak se u televize fandí fotbalu v různých zemích. To vás pobaví!

VIDEO: Podivný rituál fotbalistů Islandu. Opakuje ho stadion i fanoušci doma!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme