Máte už poněkolikáté vytopený sklep nebo zahradu?

26. srpna 2014·Životní styl·Redakce

Předpověď počasí vypadá opravdu na hodně deštivý podzim. K vytopeným sklepům a zahradám voláme většinou hasiče. To ovšem občas znamená dlouhé čekání, než skončí u souseda nebo ve vedlejší obci, kde jsou na tom ještě hůře než my. Zjišťovali jsme pro vás jak se můžeme na případné častější "odčerpávání" připravit sami. Tedy, jak si pořídit vhodné a výkonné čerpadlo, přesně pro nás. Pátrali jsme jak čerpadlo vybrat, které je nejvhodnější právě pro vaši situaci a také, kolik za něj zaplatíte.

Před nákupem čerpadla si dejte kvíz

Koupit to správné čerpadlo je hlavní část našeho budoucího úspěšného boje s nežádoucí vodou. Je tedy dobré věděž, že vodní čerpadla se dělí do několika kategorií. Jde například o čerpadla ponorná, povrchová a oběhová čerpadla nebo o domácí vodárny.  Před nákupem vodního čerpadla byste si měli zjistit, jaké z nich vlastně potřebujete.  Právě k tomu slouží následující otázky: 

  • Jakou kapalinu budete čerpat ? (čistou nebo znečištěnou)
  • Odkud budete kapalinu čerpat ? (jaké je umístění vodního zdroje – studna, sklep, atd.)
  • Jaké je předpokládané množství čerpané kapaliny v místě vyústění potrubí ? (v litrech za minutu)
  • Jaký je požadovaný tlak v nejvyšším místě odběru? (tady by vám v obchodě měli poradit, pokud uvedete hloubku svého sklepa nebo rozměry pozemků, který chcete zbavit vody)

Vybaveni dostatečnými odpověďmi na výše uvedené otázky se můžete směle vypravit do obchodu, kde vám náležitě technicky erudovaný personál nabídne vhodné čerpadlo. I přesto je dobré vědět, že: 

Do sklepa patří kalové čerpadlo!

Pokud budete čerpat vodu ze sklepa, použijte ponorné čerpadlo kalové. To se ještě dělí na čerpadlo do septiku určené pro fekální (znečištěné) vody a na čerpadlo do vrtů, které se používá do větších hloubek.

Kolik zaplatíte? Čerpadlo pořídíte už od sedmi stovek až do sedmi tisíc.

“Šest set devadesát devět – to je nejnižší cena čerpadla – to je jen do 7 metrů a je ve výprodeji, proto je ta cena nízká. Nejdražší bude hlubinné za šest tisíc devět set devadesát devět” řekla Frekvenci 1 manažerka prodeje jednoho z kutilských obchodních řetězců.

Instalace jednoduchá jako facka, hadici si ale musíte pořídit sami, není součástí čerpadla. 

Instalace čerpadla je jednoduchá, v obchodě  ho dostanete včetně příslušenství.  ” To čerpadlo zapnete jen do elektřiny, je tam i ten kloub na tu hadici. Nicméně tu hadici musíte mít svou, protože tu výrobce nedodává, protože neví, jakou délku budete potřebovat.”, dodala manažerka prodeje zmíněného obchodu.

Výhody vlastního čerpadla?

Hlavní a nepřehlédnutelnou výhodou vlastního čerpadla je to, že můžete začít odečrpávat prakticky ihned potom co zjistíte, že se voda valí vaším majetkem jinudy než k tomu určenými trubkami. Včasným odčerpáváním už během přívalového deště zkrátíte dobu po kterou jsou základy vašeho domu, sklepa vystavené působení vody a můžete tak zminimalizovat následné škody.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme