Máte v práci nejlepšího kamaráda? Jste šťastnější a produktivnější, tvrdí studie

29. ledna 2018·Životní styl·Redakce

V kanceláři vzniká několik dlouhodobých přátelství, dokonce si zde můžete najít i svou lásku. Spousta lidí razí názor, že kamarád ze soukromého života je na pracovišti cestou do záhuby. Nejnovější studie ale tvrdí opak. Po boku kamaráda na pracovišti jsme produktivnější a šťastnější.

Podle portálu Gallup mají lidé, kteří mají na pracovišti svého kamaráda, o 43 procent svou práci raději. Tito lidé také o 37 procent raději říkají, že je v práci někdo podporuje a je zde někdo, kdo vnímá jejich názory a pokrok.

Podle hlubší studie portálu LinkedIn se mladší generace pracovníků ráda baví i o soukromých tématech. Těmi mohou být například výše výplaty, rodinné problémy nebo také vztahy.

Klíčem k vytvoření těchto vztahů je podle autora studie, Michalea J. Tewse, socializace. Ta vám pomáhá vytvořit si silnější vztahy s kolegy nebo s kamarády. To vám může dokonale otevřít cestu ke kvalitní konverzaci, ať už se týká práce, nebo ne. 42 procent zaměstnanců se svěřilo, že nedokáží ani jednoho ze svých kolegů označit za přítele.

Neměli byste se nyní sebrat a jít si popovídat s dalším osamělým kolegou? Podle dotazníku 68% pracovníků ve věku od 16 do 24 let popisuje pracoviště jako „místo, kde vás baví trávit čas s vašimi kolegy.“ Na závěr je nutno říci, že z obou studií vyplývá, že kamarádství a sociální interakce jsou klíčové pro spokojenost na pracovišti.

Životní styl - další články

Doporučujeme