Hasiči, policie i armáda. U jakých povolání pomáhají psí kamarádi?

25. července 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Pes je nejlepší přítel člověka a v těchto případech to platí dvojnásob. Dávají nám nejen lásku, ale jsou také ochotni položit život. Psi se ve službě stávají rovnocennými partnery svých psovodů a nezbytnou podporou. Tito hrdinové dennodenně pomáhají policistům, vojákům, hasičům i záchranářům. Informaci uvedl web Můjchlupáč.cz.

Policie

Služebního psa policie nejčastěji využívá k pachové identifikaci, vyhledávání zbraní, výbušnin, drog, osob, ale i lidských ostatků. Jsou to psi speciálně cvičení kynologie a psi vykonávají i obrannou činnost a chrání policejní hlídky a pomáhají zadržet utíkajícího pachatele. Cizinecké policii pomáhají při kontrole cizinců a pátrání po osobách. V České republice je momentálně kolem 700 služebních psů.

Armáda

Armáda má mnohem méně psích kamarádů, zhruba 200. Tady se věnují hlavně vyhledávání výbušnin, drog nebo obranné hlídkové činnosti. To dělají nejen v Česku, ale i při zahraničních misích. Nasazují se při akutních stavech a chrání vojáky i v boji. Mezi psem a psovodem tak vzniká neuvěřitelně silné pouto. Služební psi doprovázejí také Hradní stráž při střežení daného prostoru.

Nejčastěji se využívá německý ovčák a belgický ovčák. Hlavně je to kvůli jejich fyzické zdatnosti, vytrvalosti, inteligenci a snadné ovladatelnosti. Chlupáči podstupují výcvik a na konci skládají speciální zkoušky a zkoušky poslušnosti. Výcvik probíhá denně a v pravidelných intervalech.

View this post on Instagram

A post shared by Policie ČR (@policiecz)

Hasiči

Hasiči využívají psy k označování těl v sutinách a pátrání po nich  v terénu. Důležitou součástí psí práce u hasičů je i hledání akcelerantů požárů, kdy může chlupáč díky svému čumáku najít zdroj a místo vzniku požáru. Někdy pomáhají také policejní a armádní hafani.

Záchranář

Psi u záchranářů hledají osoby či lidské ostatky v sutinách, sněhu nebo na těžko dostupných místech. Nejedná se jen o služební psi, ale i o dobrovolníky, kteří se této práci věnují jaké svému koníčku. Psím záchranářem může být jakýkoliv pes, který je vyrovnaný, fyzicky zdatný a baví ho to. Nemělo by se jednat o bázlivého nebo agresivního hafana. Někdy bývá překážkou velikost. Dobrým záchranářem ale může být malý jack russell teriér, střední knírač, tak i zlatý retrívr. I z křížence se může stát mistr v hledání osob.

Životní styl - další články

Doporučujeme