Mít psa přináší jenom samé výhody, které jsou prospěšné vašemu životnímu stylu a zdraví

10. března 2022·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Pokud vám není jedno, jak žijete a chcete žít tak, aby to bylo prospěšné vašemu fyzickému i mentálnímu zdraví, pořiďte si psa. Nejen, že vás zahrne láskou a získáte nejlepšího přítele, ale také vám přinese prospěšné rituály a návyky, jako jsou pravidelné procházky a pohyb. To vše se projeví pak ve stáří, když se všechny "starosti" se psem pozitivně projeví. Informuje o tom Idnes.cz.

Výsledek prospěšných rituálů, které si člověk díky psovi osvojí, potvrdila zcela exaktní studie z Japonska. Americký výzkum poté naznačuje, že zvířecí společnost udržuje v kondici i lidský mozek. Pokud tedy chcete “úspěšně stárnout”, pejskem si k tomu skvěle dopomůžete.

Pro výzkum bylo k dispozici 11 tisíc mužů a žen ve věku od pětašedesáti do čtyřiaosmdesáti let. Sledovaly se jejich sociální zvyklosti, jejich zdraví, fyzické aktivity a především to, zda mají doma psy. Z výsledků pak vyplynulo, že muži a ženy, jejichž život obohatila psí společnost, měli zhruba o polovinu menší riziko invalidity.

Americká práce Tiffany Braleyové zkoumala souvislosti soužití se psem s fungováním lidského mozku. Výzkum trval šest let a zahrnoval 1 300 mužů a žen. Třiapadesát procent z nich žilo ve zvířecí společnosti, psi byli nejčastější, ale na seznamu byli i ptáci, kočky, rybičky, křečci, dokonce plazi.

Ukázalo se, že lidé, kteří žijí s domácími mazlíčky, a nemusí jít pouze o psy, si udrželi déle kognitivní zdraví než ostatní.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme