Mohou být kočky a psi vegetariány? Většina odborníků nemá jasnou odpověď

4. prosince 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Kočky i psi jsou masožravci, to jim zkrátka nikdo neodpáře. Jenže lidé se často uchylují k tomu, že když jsou vegetariáni oni, tak chtějí, aby bez masa jedli i jejich zvířata. Web Můj chlupáč odpovídá na to, zda je to pro zvířata vhodné nebo ne.

Všežravý masožravec, nebo masožravý všežravec?

Pes má sice zuby a střeva, která jsou uzpůsobená k masožravému stylu života, ale na rozdíl od vlků umí trávit i rostlinnou potravu. Může za to domestikace, ale rozhodně to neznamená, že by mu rostlinná strava prospívala. Existují sice psí vegetariáni, kteří díky dobré kondici nemají žádné problém, ale vhodnost krmení je rozporuplná. Jídelníček vašeho pejska by měl být vyvážený a obsahovat vše, co potřebuje pro správný růst a vývoj, což se týká zejména štěňat. Maso je jednou z hlavních složek potravy, která dodává psovi potřebné látky a živiny. Proto by zkrátka v jeho jídelníčku mělo být zařazeno.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Býložravé kočky?

I kočky jsou typicky masožravými tvory. Na rostlinné stravě sice přežijí, ale ani pro ně to není vhodná strava. Potřebují totiž aminokyselinu taurin, kterou obsahuje právě maso. Krom toho vyžadují například i železo a hořčík. Pokud se majitel rozhodne mít kočku vegetariánku, musí jí tyto látky doručit jinde, třeba veganskými granulemi nebo konzervami. Ale stále to jsou jen náhražky. Nevhodným stravováním vystavujeme kočku zdravotním problémům. Většina odborníků se ale shoduje, že rostlinnou stravou kočce můžeme zničit život.

Opravdu je to nutné?

Veterináři se neshodnou na tom, zda je vegetariánská strava pro zvířata vhodná či nevhodná. Chlupáče bychom měli krmit podle jeho potřeb a vše konzultovat s lékaři. Rozhodně bychom ale neměli zapomínat na to, že stát se vegetariánem si lidé mohou rozmyslet, kdežto zvířata tuto možnost nemají. Nezbývá jim než se řídit tím, co chce majitel. Každý člověk by se měl zamyslet, zda jeho mazlíček na rostlinné potravě prospívá a nijak nestrádá. Nejdůležitější přeci je jeho zdraví.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme