Bez nich by svět nebyl tak skvělý aneb zvířata jako čtyřnozí hrdinové

1. prosince 2021·Koktejl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Zvířata mají úžasné schopnosti, díky kterým jsou schopni lidé odhalit spoustu věcí. Pomohou nám rozpoznat nemoc ještě před nástupem příznaků, obětují vlastní život pro záchranu člověka nebo vycítí přicházející katastrofu. Některé příběhy zvířecích hrdinů popsal web Můj chlupáč.

Zvířecí záchranáři

Psi se běžně využívají jako pomocníci, záchranáři a asistenti, bez kterých by si mnoho lidí nedokázalo představit život. Někteří by bez nich dokonce nepřežili. Jedním z nich je třeba chlapec Javier z USA, v jehož domě probíhala ozbrojená loupež. Pes se nebál zlodějům se postavit, čímž svého majitele zachránil, i když sám byl zasažen několika výstřely. Štěně Todd zase zachránilo svou majitelku od hadích uštknutí.

I v České republice máme psí záchranáře. Fenka Brenda přivolala pomoc své paničce, která spadla z invalidního vozíku během mrazivého večera. Pejsek Zepp zase díky svému šikovnému čumáčku našel muže v havarovaném autě daleko od silnice. Hrdinové ale nejsou jen psi. Kočka Sally zbudila svého pána, když v domě vypukl požár. Jiná micka Tara zase odehnala útočícího psa na malého chlapce.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Pomáhají si navzájem

Zvířata ale nepomáhají jen lidem, ale i ostatním zvířatům. Pejsek Storm skočil do řeky pro tonoucí srnu, kterou se mu podařilo odtáhnout na břeh. Srnka byla zmatená a vyčerpaná, takže jí majitelé psího hrdiny vzali do záchranné stanice, kde se o ní postarali veterináři.

Pomoc při odhalování nemocí

Kočky i psi jsou velice senzitivní na anomálie a nezvyklé pachy. Psi dovedou rakovinu identifikovat z dechu, když jsou na to vycvičeni. Kočička Fidge zase začala své paničce lehat zničehonic na hrudník. Dáma šla raději k doktorovu, který jí odhalil nádor na prsu, který se rychle zvětšoval. Bez včasné pomoci by žena zemřela. Majitelce kocoura Thea bylo v noci špatně, ale ona tomu nepřikládala význam. To Theo ji nenechal usnout a pořád na ní ležel a mňoukal. Ženě její matka zavolala sanitku a lékaři odhalili, že se jedná o krevní sraženinu, která ji mohla stát život.

Kočička Charley zase probudila manžela ženy, která upadla do hypoglykemického záchvatu. Velmi podobně zareagovala v Čechách i fenka Dona, která musela překousat vodítko, aby probrala svou paničku ležící na hřbitově s nebezpečně nízkou hladinou cukru v krvi a dovedla ji do bezpečí. Zvířata jsou součástí našich životů a za tyhle činy si zaslouží nejen ocenění, ale hlavně naší lásku a péči.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Koktejl - další články

Doporučujeme