MUSÍM A BYCH! Slovní plevel, kterým škodíme sami sobě

9. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Nevěřili byste, jak vyjadřování ovlivňuje náš život, naši úspěšnost, spokojenost a naplnění. Přečtěte si nejnovější článek Petry L. Krajčinovič o odporných slovech MUSÍM a BYCH.

Už za studií na Literární akademii jsem vážně přemýšlela, že napíšu diplomovou práci na téma slovní vycpávky a vata. Kolik nesmyslů jsou lidé schopni napasovat do jedné věty a jak moc si tím škodí. Už si nevzpomenu na přesný počet nadbytečných a nadužívaných slov, která jsem tehdy nashromáždila, na diplomku by to nebylo, ale na zamyšlení určitě.

Do pytle se slovním plevelem určitě patří jakoby, jakoprostě, asi možná určitě, nicméně a další slova a slovní spojení, jimiž si kontaminujeme slovník.

Abyste rozumněli, není mým záměrem v tomto článku řešit a čistit češtinu, jde mi o to, jak  necitlivě a neuvážlivě používáme slova, a zda-li vůbec rozumíme tomu, jak si jimi můžeme uškodit. Dokážete si představit, jak ohromný dopad na naši náladu, okolí, úspěšnost a další oblasti života má slovník, kterým disponujeme a slova, která bez rozmyšlení vypouštíme z úst?

Komunikace je úspěch

Byť je nonverbální – mimoslovní – komunikace ve styku s lidmi důležitější než verbální, to jak se vyjadřujeme je podstatnou součástí toho, kým jsme. Sami sobě ubližujeme tím, že si kontaminujeme vyjadřování.  Přitom je komunikace podstatnou součástí naší cesty za osobním úspěchem.

Nejen v mé praxi profesionálního kouče a mentálního trenéra, také v osobním životě a podnikání, jsem vypozorovala a zejména naposlouchala slova, která jsou přímo brzdami na cestě za tím, čím chceme být, v lásce, v seberealizaci, zkrátka v postupu k jakékoliv pozitivní změně.

Sám podmiňovací způsob už nabádá k tomu, abychom si nejlépe stokrát rozmysleli, kterou nohou vykročíme, jakým směrem se vydáme a co k tomu budeme potřebovat. Za královnu verbálních brzd považuji spojení měl BYCH/měla BYCH

Přečtěte si několikrát nahlas toto slovní spojení odpovídající vašemu rodu, a doplňte něčím, co doopravdy chcete udělat, prosím. Třeba já: „Měla BYCH dopsat tento článek“. Co to s vámi udělá, když si dopíšete za měl BYCH /měla  BYCH vaše zadání? Nic? Se mnou zhola nic.

Vlastně počkejte, naopak mám chuť zavřít notebook, natáhnout se a jen tak být. Náš mozek nedostane jasnou definici ani o konkrétní zadání, jen BYCH měla. Hned se začne ohánět myšlenkami jako: Potřebuji dopsat tenhle článek? Chci psát? Proto na sebe nikdy nemluvím v podmiňovacím způsobu a snažím se jej vynechat i v běžné komunikaci.

Úplně jiný pocit mám, když si řeknu: „Dopíšu tenhle článek“. Ihned je to tam, vím, že vážně a s chutí budu psát a mozek ochotně a nadšeně spolupracuje. Vypne lenost a zapne rozhodnost.

Jsou to malé a fungující zázraky, prsty samy běhají po klávesnici. Když ke slovnímu spojením měl/měla navíc připojíme osudové BYCH, zavání to špatnou zkušeností. Třeba už jsem někdy jednala špatně, neuspěla jsem a měla BYCH to tedy dělat znovu?

Máme pocit, že jednáme špatně nebo budeme opět jednat špatně. Bych působí při našem rozhodování velké škody a ukazuje na to, že jsme uvízli v postojích, které nám brání jít kupředu, bere nám energii a chuť pokračovat dál.

Musím? Odpudivý efekt

Podobně odpudivý efekt má slovo MUSÍM. Vlastní význam není stejný, ale účinek je demotivující. Kolikrát jste od dětství slyšeli, že musíte? Musíš jít spát, musíš jíst maso, musíš se učit. Musíš si.., doplňte sami, co všechno jste museli, musíte a budete muset. Mozek si za léta „musení“ vytvořil k tomuto slovu odpor. Všimněte si, jak vás irituje či odpuzuje, když váš nadřízený, partner, přítel, příbuzný cokoliv „vymusuje“. Každý, s kým jsem probírala jeho vztah ke slovu MUSÍM, potvrdil, že jej přímo nesnáší.

Slovo MUSÍM máme spojené s neodkladnou povinností, většinou nepříjemnou, do které se nám moc nechce. Proto, když pozorně naslouchám svým klientům, rozklíčuji mnohé nejen z toho, co říkají, ale i jak to říkají. Nejen z obsahu vyprávění lidí, se kterými pracuji, ale i z výběru slov lehce odvodím míru odhodlání, chuť měnit zvyky, pozitivně myslet a udělat akční kroky směrem k realizaci snů a vizí. Jakmile se ve slovníku často objevuje BYCH vím, že je potřeba zapracovat na přesvědčení. Kdykoliv slyším MUSÍM, cítím tlak a s ním i protitlak, neudělat to, o čem člověk mluví.

Jak na věc:

  • Čistěte, čistěte, čistěte. Věnujte pozornost nejen tomu, co říkáte, ale i jak to říkate.
  • Jakmile je v lidském slovníku  BYCH, vím, že je potřeba zapracovat na přesvědčení. Kdykoliv slyším MUSÍM, cítím tlak a s ním i protitlak, neudělat to, o čem člověk mluví. Když budete sami sebe tlačit slovem MUSÍM, budete si vzdorovat a pokoušet se přesvědčit, že přece nic nemusíte. Vyzkoušejte na sobě.

MgA. Petra L.KrajčinovičPetra L. Krajčinovič  – terapeut mentální aktivity, akreditovaný profesionální kouč MŠMT a ICF (mezinárodní federace koučů), mentorka, autorka úspěšných motivačních článků a grow up blogů.

www.cista-duse.cz

 

 Pomáhá lidem

  1. nalézt jejich potenciál, zvýšit sebedůvěru a sebevědomí, uvědomění a zodpovědnost
  2. nastartovat motivační mechanismy
  3. klienti pod jejím vedením dosahují svého maxima, např. zakládání podnikání, vlastní značky, významných osobních i pracovních úspěchů, finanční prosperity a stability
  4. prostřednictvím mocných terepaeutických a koučovacích technik nalézají klienti velmi rychle vnitřní zdroje a potenciál a dosahují spokojenosti, radosti, výtečné mentální a fyzické kondice.

Životní styl - další články

Doporučujeme