Nejlepší parťák na hubnutí a sport, který vás nikdy nenechá v klidu? Samozřejmě, že pes

4. ledna 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Leden je období, které bývá plné nových začátků. Příchod dalšího roku zkrátka svádí ke změnám, které jsme dlouho odkládali, a přináší jedinečnou šanci začít s čistým štítem. S tím souvisí i pohyb, do kterého ale můžete zapojit i vašeho čtyřnohého mazlíčka. Jak? To vám poradí web Můj chlupáč.

Začnu více sportovat a dbát na zdravou strava. To jsou nejčastější novoroční předsevzetí. Změna životního stylu ale není vůbec jednoduchá, a proto, když máte parťáka, který vás v tom nenechá, je to vždycky lepší. Do týmu si můžete přibrat nejen člověčího kamaráda, ale i čtyřnohého parťáka. Toho do svého hubnutí zapojte nejen ve chvíli, kdy je na tom on s váhou v pohodě, ale kdy jste během svátků dopřávali nejen sobě, ale i jemu.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Zaměřte se tak na jídelníček vás obou. „U psa zcela vyřaďte všechny dobroty, které mu odkrojíte z vlastního talíře. Lidské jídlo totiž nedělá psím bříškům dobře, způsobuje obezitu a řadu dalších zdravotních problému. Namísto přilepšení tak mazlíkovi nevědomky prokazujete medvědí službu. Chcete-li psa opravdu potěšit, sáhněte po pochoutkách šitých jemu na míru. Snažte se používat hlavně masové pamlsky, které mají nízký obsah sacharidů. V ideálním případě používejte jako pamlsky granulky, kterými krmíte,“ radí Martin Kváš, odborník na výživu a výchovu psů a koček.

Kvalitní strava a pohyb; to je základ u každého hubnutí. Podle Kváše je ale nutné opravdu stanovit, zda váš mazlíček opravdu potřebuje radikální dietu. “Obecně platí, že když jemným pohlazením nenahmatáte žebra a pes nemá při pohledu z boku bříško lehce stažené, pravděpodobně se jedná o zvířecího tlouštíka. V takovém případě je dieta na místě. Optimální úbytek na váze je poté zhruba 1 % týdně,“ doporučuje Martin Kváš.

Důležitý je samozřejmě i pohyb. Vyberte sport, který bude bavit vás i vašeho mazlíčka a dejte si do těla. Začněte třeba procházkami a postupně se můžete i rozběhat. Pro zapálenější sportovce je tu mushing, teda zapřahání psů, agilitiy nebo třeba dogfrisbee. Vždy však mějte na paměti zdraví své i psa a sportujte v míře, která odpovídá vašim možnostem. Obzvláště v případě štěňátek nebo psích seniorů není nadměrný pohyb žádoucí.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme