Nemám na to čas ani peníze. Jaké jsou nejčastější výmluvy, proč nezačnete hubnout?

19. července 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Je to vážně těžké. Tak moc byste chtěla shodit, ale copak můžete za genetiku, nedostatek času nebo fakt, že nemáte v dohledu posilovnu? Jak se to vezme. Tohle jsou totiž jen pusté výmluvy! Informuje o tom Dáma.cz.

Hubnutí je peklo. Člověk se pořád musí omezovat, trápí se pohybem, odporným jídlem… Takový obrázek má o vylepšování váhy stále ještě většina z nás. Proto se často vymlouváme, když nám hubnutí hrozí. Kdo by se chtěl pouštět dobrovolně do utrpení? Nikdo. Co na tom, že je to jinak a že i hubnutí může být při správném, rozumném přístupu zábava.

Pokud jste alespoň trochu přesvědčená, že dieta rovná se nepohodlí, začnete se při její vidině prostě automaticky vymlouvat. Je to něco jako obranná reakce, útěk před nebezpečím a strach z neznámého v jednom. A na co se zbytečně vymlouvá český národ při hubnutí nejčastěji?

Nemám pevnou vůli

Faktem je, že bez ní se nedočkáte nikdy ničeho. Nejen v hubnutí. Pokud vám každé odhodlání vydrží pár minut, v lepším případě hodin, zase spadnete do starého stereotypu přejídání, lenošení nebo nevhodných drastických diet a celé hubnutí nakonec načas uzavřete s tím, že vy to prostě nedokážete.

Nemám čas. Ani cvičit, ani zdravě vařit

Když si v hlavě namalujete scénář hubnutí a nemilosrdně si do něj dáte hodinu pohybu denně a další hodinu dvě na zdravé vyvařování i speciální nakupování, je jasné, že se vám do toho vůbec nechce a čas a jeho nedostatek jsou jedním z argumentů, proč se do hubnutí nepouštět.

Netuším, co jíst a jak se hýbat

S každou změnou samozřejmě přichází bolestivé zvykání si na nové věci. A někdy byste se do toho ráda pustila, ale v hlavě máte uložené, že vlastně ani nevíte, co jíst, jak se hýbat, jak zdravě hubnout…

Hubnutí je drahé

Když už jsme se zmínili o penězích, i ty bývají výmluvou. Paradoxem přitom je, že zdravé potraviny nejsou dražší než ty nezdravé. Nebo snad jablko stojí víc než čokoláda? Nemluvě o tom, že racionálně se stravující lidé nakupují jen to, co sní, tedy ve finále menší objem potravin, oproti těm, kteří se přejídají vším možným.

Musím brát ohledy na rodinu

Máte doma chlapa lenocha a milovníka knedlíků k tomu? Nebo snad malé děti, kvůli nimž nemůžete najednou měnit návyky celé rodiny? Upřímně, to není pravda.

Mám to v genech

Otázka genetiky je bezesporu složitá, nicméně oprávněně jí argumentuje jen velmi malé procento hubnoucích.

Mám pomalý metabolismus

Tohle zaklínadlo použil jednou za život snad každý tlouštík. A pro změnu neoprávněně.

Hubnutí pro mě znamená stres

Je naprosto v pořádku, že se chcete vyhnout civilizační chorobě jménem stres. Ale po pravdě, pohyb a zdravá strava by vám jej spíš pomohly zvládnout.

Životní styl - další články

Doporučujeme