Jak snížit riziko nákazy virovým onemocněním: Nesahejte si na obličej, myjte si správně ruce

2. března 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Nových případů nákazy novým typem koronaviru na světě přibývá. Co dělat, abychom se viru Covid-19 vyhnuli? Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala seznam doporučených preventivních opatření.

Koronavirus Covid-19 se šíří z člověka na člověka přes kapičky infikované tekutiny. Ty se mohou předávat buď přímým dotekem, kontaktem s kontaminovanými povrchy, nebo vdechnutím miniaturních kapiček, které někdo vykašlal nebo kýchl do vzduchu.

Mytí rukou

Podle expertů je nejdůležitější prevencí hlavně vhodná hygiena rukou. Ta pomůže snížit riziko nákazy novým koronavirem, ale také běžnou chřipkou či dalšími nemocemi.

“Lidé, kteří kašlou nebo kýchají do svých dlaní nebo na povrchy, kontaminují své ruce a své okolí částečkami viru,” upozorňuje expertka na infekční choroby, profesorka Sanjaya Senanyake z Australské národní univerzity. Zatím se přesně neví, jak dlouho přežije virus mimo tělo, ale může jít i o dlouhé hodiny.

Když se pak dotknete kontaminovaného povrchu, třeba kliky u dveří nebo lavičky venku, virus se může dostat na vaše ruce. “Pokud je virus na vašich rukách a vy si sáhnete na obličej, existuje vysoké riziko, že budete infikováni,” varuje profesorka Senanyake.

Většina z nás přitom dobře ví už od dětských let, že bychom si neumytýma rukama neměli sahat do úst. Když přijde na oči, je to ale úplně jiný příběh. Právě oči jsou přitom plné žilek, takže jakmile se virus dostane do očí, přejde velmi rychle do krevního oběhu.

Jak si správně mýt ruce

Každý z nás je během dne někdy ve spěchu a nejraději bychom byli na třech místech naráz. Když ale přijde na mytí rukou, raději nepodceňujte, kolik tomu věnujete času. Rychlého opláchnutí byste totiž mohli zalitovat.

Nezapomínejte na mýdlo. U tekutého mýdla je nižší šance, že bude kontaminované, než u toho tuhého. To se ale týká jen veřejných prostor. U sebe doma klidně používejte to, co vyhovuje vám.

Abyste se skutečně zbavili všech mikroorganismů, možná se rozhodnete sáhnout po tom antibakteriálním. Tady ale pozor: neexistují žádné přesvědčivé důkazy, že antibakteriální mýdla fungují v předcházení nákaz lépe, než ta normální. Ba naopak, panují obavy, že se díky nim bakterie pomalu stávají rezistentní.

Nejlepší je mýt si ruce pod tekoucí vodou, protože se všechny viry hned odplaví. Ideální je teplá voda. Bakterie a viry umírají zhruba při 80 °C, taková teplota by vám ale způsobila popáleniny. Nicméně teplá voda lépe rozpouští mýdlo a to pak funguje efektivněji.

Pokud po ruce nemáte mýdlo a vodu, použijte gel na ruce s alespoň 60 % alkoholu.

Metrový odstup

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo vykazuje příznaky chřipky nebo podobné choroby, držte se od něj dál. Doporučená vzdálenost je alespoň jeden metr.

Kašlejte do lokte

Rozhodně nekýchejte ani nekašlejte jen tak do prostoru. Ještě lepší, než ruka, je ale kýchat a kašlat do kapesníku, kusu látky nebo své loketní jamky. Rukama totiž saháme na všechno kolem a ne vždy máme možnost si je hned po kýchnutí umýt. Pokud ale kýchnete do lokte, viry a bakterie se z něj budou šířit o něco hůř.

Nesahejte si na obličej

Kolikrát denně si sáhneme na obličej, aniž bychom nad tím více přemýšleli? Odpověď vás možná překvapí. Studie studentů z Univerzity v New South Wales zjistila, že je to průměrně až třiadvacetkrát za hodinu.

Pokud jsou vaše ruce čisté, nic se neděje. Pokud jste ale například právě vstoupili z prostředku městské hromadné dopravy, můžete si zadělat na problém.

Sahání na obličej je jedna z věcí, před kterou nás paradoxně mohou ochránit roušky a respirátory, které pokrývají větší část naší tváře. Ovšem jak už bylo řečeno, nejcitlivější částí obličeje jsou oči a ty neochráníme ani rouškou.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme