Nepatříte k milovníkům sportu? Těmito běžnými činnostmi také pálíte kalorie

25. ledna 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Když nejste úplný milovník sportu, smyslem vašeho života není jít si zacvičit, zaběhat a nejlepší pocit nezažíváte po oddřených hodinách ve fitku, jistě je pro vás těžké s takovými lidmi koexistovat. Obzvlášť nyní v lednu, kdy se do cvičení pustila spousta dalších lidí v rámci novoročního předsevzetí. Většině to pravděpodobně nevydrží déle jak do začátku února, nicméně výčitky a pocit méněcennosti je v tomto období silnější než po zbytek roku. Inspirované magazínem Harpers Bazaar vám přinášíme několik běžných činností, kterými také pálíte kalorie a se sportem nemají nic společného. Kromě těch spálených kalorií, samozřejmě.

Výhodou těchto činností je mimo jiné i to, že k nim nepotřebujete žádné sportovní oblečení ani vybavení, jejichž absence bývá častou příčinou výmluv, proč pravidelné cvičení odkládat. “Začnu běhat, až si koupím běžecké boty.” “Na jógu se přihlásím, až si pořídím značkové legíny.” “Budu chodit plavat hned, jak si pořídím nové plavky.”  Co si budeme povídat, začít běhat můžete ve svých starších teniskách, jóga se dá dělat i v obyčejných neznačkových teplákách na doma a plavat se dá v jakýchkoliv plavkách.

U těchto aktivit se výmluvám vyvarujete a začít s nimi můžete hned teď. Nebo už jste s nimi začali dávno?

Úprava vlasů

Víme, že tato činnost nespadá oficiálně do kategorie posilování, ale zkuste si strávit čtyřicet minut s fénem, žehličkou nebo kulmou v ruce a netvrďte, že to není fuška. Navíc je příjemným bonusem super účes. Věnujte svým kadeřím každý den víc času. Budete krásnější a spálíte minimálně 100 kalorií.

Po schodoch poznávám poschodia

Jak zpívá Richard Müller, chození po schodech vám dává možnost poznávat, co jsme kdo za lidi. Pokud je máte ve svém běžném dni v cestě, dejte jim přednost před výtahem. Ať už v práci, či v baráku, kde bydlíte, získáte možnost být více v kontaktu s kolegy nebo sousedy, což nemusí být na škodu. Navíc si tím vytvarujete neodolatelné pozadí, které vám také přirozeně zajistí více kontaktu. Pro spálení 100 kalorií stačí 10 minut chůze do schodů denně.

Pečlivý úklid

Pokud nemáte čas jít cvičit, protože musíte doma uklízet, máme pro vás dobrou zprávu. Pokud se pustíte do pořádného úklidu, při kterém vyluxujete, vytřete podlahu, vycídíte koupelnu a všechny plochy, vyperete a vynesete odpadky, máte odcvičeno. Spálíte tak 400 kalorií.

Venčení (psa nebo sebe)

Majitelé pejsků mají v tomhle ohledu velkou výhodu, protože jejich miláčci je k pravidelným procházkám nutí. Berte to ale tak, že neopouštíte pohodlí gauče kvůli vašemu mazlíčkovi, ale že to děláte především kvůli sobě. Dejte si každý den půl hodiny, kdy nejenom spálíte kalorie, ale také si pročistíte hlavu a nadýcháte čerstvého vzduchu. S takovým myšlením se nemůžete vymlouvat ani pokud žádné zvířátko na venčení nemáte. Vy jste zvířátko!

Volejte a choďte

Jakmile vyřizujete pracovní nebo soukromý hovor, nebo musíte něco vyřídit na telefonu, zvedněte se ze židle a choďte. Vzpomeňte si na film Marečku, podejte mi pero, kdy student Svátek musí při přemýšlení chodit. Na 100 kalorií stačí 30 minut chůze.

Líbejte se!

Je vědecky dokázáno, že minutou líbání spálíte 2-3 kalorie. Věnujte této bohulibé činnosti hodinu denně a máte odcvičeno.

Životní styl - další články

Doporučujeme