Nepodceňujte záchvaty úzkosti! Takhle s nimi můžete bojovat

12. ledna 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Profimedia)

Úzkost patří k nejčastějším duševním onemocněním, postihuje až čtvrtinu populace. Většinou nevíme, co ji způsobilo a co máme dělat, když nás přepadne. Můžeme ji mít jen tak, nebo z konkrétní příčiny. Jak si rychle pomoct, pokud vás přepadne, a co dělat, pokud se stavy ohrožení a paniky opakují? S tím radí Dáma.cz.

První pomoc

Pokud se ocitnete v psychické nepohodě, může to znamenat i to, že vám klesla hladina cukru v krvi, a tak v tomto případě pomůžou hrst ořechů, hořká čokoláda a šálek teplého nápoje, nejlépe zeleného čaje. Další, co pomůže, je teplo. Zatopte, zabalte se do teplého plédu nebo do deky nebo si dejte horkou koupel.

Jak se pozná

Úzkost je charakteristická nadměrnými, nepříjemnými a opakujícími se pocity znepokojení, nervozity a ohrožení. Navíc může být navázána jak na něco neznámého a abstraktního, tak na úplně konkrétní věc nebo situaci. Například na otevřené prostory nebo na mluvení na veřejnosti. Do kategorie úzkosti toho spadá víc: sociální fobie, panická porucha, generalizovaná úzkostná porucha i specifické fobie, třeba i strach ze tmy nebo z létání, ze styku s cizími lidmi nebo vůbec z toho vylézt ráno z postele.

Kdy je čas vyhledat lékaře

Za lékařem je třeba zajít, pokud vám úzkost začne komplikovat běžný život. Řešit ji můžete buď pomocí medikamentů, přírodních prostředků, nebo terapie, kdy vás terapeut naučí všímat si vašich myšlenek a také je proměňovat z úzkostných na pozitivní. Nelze zaměňovat lehčí formy úzkosti za vážné psychické poruchy, které vyžadují intenzivní pozornost a důkladnou a přesnou léčbu, to by nebyl dobrý efekt.

Léky, nebo bylinky?

Pokud jste navštívili terapeuta, spolehli jste se na přírodní prostředky, a nic nefunguje, je na čase léčba medikamenty. Nicméně i tak je dál potřeba řešit příčinu problému, ne ji jen potlačovat léky. Léčitelé radí chodit hodně do přírody, dělat dechová cvičení, naučit se uklidňovat myšlenky meditací.

Doplňujte hořčík a béčko

Ve chvíli, kdy se dostaneme do stresu, tělo začne spotřebovávat hořčík. Čím je ho v těle méně, tím hůř se můžete cítit. Jak ho doplnit? Jezte brokolici, kapustu, mandle, celozrnnou mouku a fazole. Pro zklidnění nervů a funkci celé nervové soustavy jsou také nezbytné vitaminy skupiny B.

Životní styl - další články

Doporučujeme