Neslyším! Může za to prasklý bubínek.

12. srpna 2014·Životní styl·Redakce

Prasklý bubínek poznáte podle toho, že na postiženou stranu vůbec neslyšíte. Jednoznačně to může posoudit ORL specialista, který se do ucha podívá. Po nárazu mimo ucho bubínek nepraská.

“Tlaková vlna dost často způsobí drobnou trhlinku bubínku, například při jízdě na tobogánu. V ten moment je potřeba vyhledat specialistu na ORL. Pokud je bubínek natržený, lékař vodu ze středouší vytáhne a bubínek zacelí drobnou protézou. Pomoc u lékaře v těchto případech neodkládejte! Hrozí zánět vnitřního ucha, který může zasáhnout i  mozek.” Poradila v poradně s Markétou Mayerovou paní doktorka Klára Doležalová.

Zalehlé ucho

Špatně slyšíte? Hučí vám v hlavě? Máte zalehlé ucho? Za to můžou dvě věci:  když je zvukovod zúžen nahromaděným ušním mazem nebo když v něm tvoří překážku kostěné výrůstky. Pokud ve zvukovodu zůstane ušní maz, nabobtná a způsobí zalehnutí. Stejně tak ucho zalehne, když se do něj dostane voda. Jakmile není  včas odstraněná, může vzniknout velmi bolestivý zánět zevního zvukovodu. Po takovém onemocnění vám lékař vytvoří speciální zvukovou vložku.

Babská rada: česnek do ucha

Při bolesti ucha může ke zmírnění zánětu pomoci přikládání studených obkladů za ucho, odtékání sekretu ze středouší Eustachovou trubicí vypomůžeme zvýšenou polohou hlavy při spaní. Babský recept: vkládání stroužku česneku do ucha. Pozor ale na to, aby nesklouzl až k bubínku, mohl by poleptat zvukovod.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme