Nezaplatil povinné ručení, nyní splácí milion korun

5. ledna 2018·Životní styl·Redakce

Pětadvacetiletý Jan neměl peníze na zaplacení povinného ručení, a tak se jej rozhodl řešení pojistky o měsíc odložit. Jeho rozhodnutí se ukázalo jako osudná chyba. Měl smůlu a zavinil nehodu. Pykat za to bude velmi dlouho.

V době, kdy Jan zavinil nehodu, studoval na vysoké škole. Při studiích si přivydělával na různých brigádách a z našetřených peněz si pořídil ojeté auto. Jako řidič se vždy choval zodpovědně a nikdy neřídil příliš rychle nebo pod vlivem alkoholu.

Nezaplatit povinné ručení se nevyplácí

V době, kdy si měl sjednat povinné ručení, neměl zrovna peníze nazbyt, a tak se rozhodl vše zařídit až následující měsíc po výplatě. Dnes už ví, že si měl peníze raději půjčit. Auto běžně používal a zavinil vážnou nehodu. Na namrzlé vozovce dostal smyk a srazil se s protijedoucím vozidlem.

Hledáte levné povinné ručení? Porovnejte si nabídky ještě dnes.

Posádce jeho vozu se nic nestalo. Řidič protijedoucího vozidla si ale těžce poranil páteř a pobyl si několik týdnů v nemocnici a po náročné operaci ho čekala ještě několikaměsíční rehabilitace. Jan naštěstí neřídil pod vlivem alkoholu, proto by za normálních okolností škodu uhradila pojišťovna z jeho povinného ručení. Jenomže to on zatím sjednané neměl.

Způsobenou škodu musí zaplatit ze svého

Soud určil celkovou škodu na zdraví a poškozeném vozidle ve výši 1 milionu korun jako náhradu za léčbu, bolestné, ušlý zisk a náklady na opravu vozidla. Zraněnému řidiči zaplatila škodu Česká kancelář pojistitelů z garančního fondu a nyní ji vymáhá po Janovi. Jan musel ukončit školu a najít si práci na plný úvazek, aby byl schopen dluh splácet. Než k tomu dojde, uplyne mnoho let. Přitom si stačilo sjednat a zaplatit povinné ručení včas.

Končí vám povinné ručení. Porovnejte si nabídky a ušetřete.

Životní styl - další články

Doporučujeme