Neziskové organizace vznikají hlavně proto, že stát nemá dostatek odborníků, říká Pražáková

24. března 2023·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Jitka Pražáková. (Foto: Frekvence 1)

Pomáhat efektivně, rychle se vstřícností a laskavostí. To je moto nadace EP Corporate Group, která byla založena s cílem pomáhat lidem v tíživé životní situaci. O náplni nadace se v rozhovoru rozpovídala výkonná ředitelka Jitka Pražáková, která se neziskovým sektorem zabývá už dlouhá léta.

Nadace EP Corporate Group vznikla koncem roku 2021 s cílem pomáhat jednotlivcům v obtížné životní situaci. “Konkrétně pomáháme pozůstalým rodinám, seniorům v nouzi a občanské společnosti v případě mimořádné události. Pro tyto cílové skupiny jsme nastavili čtyři pilíře podpory,” uvedla. První pilíř se zabývá pozůstalými rodinami, kde zemřel jeden nebo oba rodiče nezletilých dětí. Druhý se zabývá seniory v nouzi, kteří žijí osaměle v domácím prostředí. Třetí pilíř se specializuje na neočekávané a mimořádné události jako jsou povodně, uprchlická krize. Poslední je pak program pro všechny tři cílové skupiny, kde se jim dostane podpory advokátní činnosti. “Tím chceme reagovat na tíživé situace, hájit zájmy a práva cílových skupin a zasazovat se za systémové, ale i nesystémové změny pro tyto cílové skupiny, které by měly pozitivní dopad pro ně.”

Například pozůstalým rodinám nadace pomáhá za pomocí grantové výzvy To zvládneme. “Těmto rodinám nabízíme finanční podporu po dobu dvou let, aby měly dostatek času se vyrovnat se ztrátou blízké osoby, ale i s výpadkem příjmu jednoho z živitelů rodiny,” popisuje Pražáková. Příspěvek se ale v průběhu dvou let postupně snižuje tak, aby si rodina zvykla, že potom je nadace opustí a bude muset vyžít jen s jedním příjmem. Rodiny také musí splňovat podmínky programu, aby jim pomoc mohla být poskytnuta. “Musí se jednat o rodinu, kde jsou nezletilé děti nebo děti, které dokončují střední školu. Dále rodina musí přijít minimálně o čtyřicet procent rodinného příjmu a do programu se mohou přihlásit pouze rodiny, kde zemřel živitel na maximálně 24 měsíců od události,” dodala.

V současné době se čeká na aktuální statistická data, ale samotné číslo z loňského roku, které pojednává o tom, kolik rodin přišlo o svého blízkého člověka, je podle Pražákové alarmující. “Jedná se o 33 tisíc rodičů v produktivním věku, přičemž se jedná přibližně o 14 tisíc rodičů ročně nezletilých dětí, což je skutečně vysoké číslo,” uvedla s tím, že se na ně rodiny obrací i ohledně informací, jak jednat po úmrtí blízké osoby. I v tomto nadace pomáhá a nabízí i psychologickou péči.

Češi potřebným pomáhají rádi

Podle Pražákové se Češi řadí mezi štědré národy, co se týká pomoci druhým. “Byly tady různé krize. Stále se snaží pomoci v rámci charitativních a humanitárních aktivit,” sdělila. Neziskové organizace vznikají pak hlavně proto, že stát nemá dostatek odborníků, kteří by se zabývali různými problémy napříč společností.“Zabývají se do hloubky právě každým problémem a řešením problematiky jako takové, ať už je to pořádání různých aktivit, shánění financí na řešení problémů pro každou cílovou skupinu.”


Životní styl - další články

Doporučujeme