Nový hit mezi vánočními dárky: domácí 3D tiskárna

21. prosince 2015·Životní styl·Redakce

Vzhledem k tomu, že ceny 3D tiskáren neustále klesají a nyní se tyto přístroje dají pořídit už za 500 eur (asi 13.500 Kč), předpokládá se, že právě tyto přístroje se letos objeví na seznamu nejžádanějších technických dárků pod stromečkem. Nadešel tedy již ten pravý čas pro technologii, která existuje od 80. let?

S blížícími se Vánocemi nabízí německý prodejce Tchibo mini 3D tiskárnu za pouhých 499 eur. Zatímco cena většiny spotřebitelských modelů se stále pohybuje od 1000 do 3000 eur, minitiskárna firmy Tchibo sbírá příznivé hodnocení uživatelů díky spolehlivosti a jednoduchosti použití.

Zpracovat dokáže dva oblíbené druhy plastů a vytváří objekty maximálních rozměrů 12 krát 12 centimetrů. A podle uživatelů tiskne UP Mini vysoce kvalitně s důrazem na detaily a hladkost povrchu.

Pro děti je tu da Vinci Junior umožňující technicky založeným nezletilcům experimentovat s 3D tiskem, byť nabízí možnost tvořit objekty jen zhruba poloviční velikosti ve srovnání s UP Mini, a chybí jí větší přesnost, kterou disponují lepší stroje. Ovšem při ceně 330 eur je to dostupná hračka i vzdělávací pomůcka pro mnoho rodičů či škol.

Na běžných spotřebitelských modelech lze tisknout hračky, postavičky, 3D etikety a různé oblíbené motivy. Využívá se k tomu software, který nakreslí trojrozměrný obrázek požadovaného objektu. Vyspělejší zařízení umožní vytvořit si vlastní hudební nástroje, plastové nádobí i vánoční ozdoby na stromek.

Ovšem průmyslové 3D tiskárny již pomáhají vyrobit cokoli od lékařského vybavení až po letadla, automobily a domy. Několik společností už vytvořilo 3D tiskárny jídel a nápojů, které – zatím jen teoreticky – by mohly posloužit k přípravě vánoční hostiny i s alkoholem.

Řadu let posloucháme, jak se 3D tisk stává čím dál víc všudypřítomným nástrojem. Ale navzdory těmto tvrzením tomu zatím neodpovídají údaje o prodeji.

Analytici uvádějí, že v loňském roce bylo zákazníkům dodáno jen 108.151 kusů této technologie. Letos se očekává, že toto číslo bude zhruba dvojnásobné, uvedl server Deutsche Welle.

Potrvá ale ještě nejspíš nejméně do konce tohoto desetiletí, než se 3D tiskárny dostanou do podniků a domů milionů zákazníků. A krom toho ne všichni jsou přesvědčení, že 3D tisk je tím správným směrem, kterým se vydat.

Mnozí, kdo tato zařízení vyzkoušeli, si stěžují, že trvá příliš dlouho, než se navržený výrobek vytiskne, přičemž podobné předměty je možné koupit nepoměrně rychleji v obchodech za pár eur.

Další mají obavy z bezpečnosti kvůli tomu, co popisují jako “toxický zápach” během chodu tiskárny. A část lidí odrazují také náklady na plast, jímž se tiskárna “krmí”.

Životní styl - další články

Doporučujeme