Obezita u domácích mazlíčků může být velmi nebezpečná. Jak s ní bojovat?

11. října 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Nejběžnějším onemocněním domácích mazlíčků je obezita a může postihovat až 50% psů a koček. To je šílené číslo, se kterým by měli majitelé zvířat něco dělat. Obezita se navíc dá včas rozpoznat a navíc to není prohraný boj.

Ve vyspělých zemí může obezitou trpět téměř polovina domácích mazlíčků. V roce 2018 trpělo v USA nadváhou 56% psů a 60% koček, což jsou poměrně dost velká čísla. Hlavním ukazatelem obezita je nadměrná tělesná hmotnost. Odborník Martin Pučálka doporučuje, aby všichni, kdo si myslí, že jejich mazlíček trpí obezitou, vyrazili k veterináři. „Ten může určit jeho ideální tělesnou hmotnost  podle plemene, věku a velikosti. Dalším znakem může být ztráta viditelných kontur těla – například pokud není vidět tvar pasu nebo pokud jsou žebra pod vrstvou tuku jen těžko hmatatelná. Obezita a nadváha způsobí také nechuť k pohybu a častější zadýchávání se,” vysvětluje.

Obezita může vést, stejně jako u lidí, k mnoha zdravotním problémům. Tato zvířata mají zvýšený výskyt cukrovky, onemocnění srdce, artritidy, některých typů rakoviny, mohou způsobovat problémy s dýcháním a dokonce i zkrátit život.

479303

Důležitá je tedy prevence. Ta zahrnuje hlavně správnou stravu a dostatek pohybu. Strava by měla být vyvážená a odpovídala věku, plemeni a úrovni aktivity. Omezte nadměrné množství pamlsků a lidské stravy, která může být nejen příliš kalorická, ale zároveň i nezdravá,“ dodává Pučálka. Důležitá je i pravidelná fyzická aktivita – procházky, cvičení nebo hry. Léčba vyžaduje komplexní přístup, který zahrnuje změnu stravy, navýšení fyzické aktivity a také někdy lékařskou prevenci.

Veterinář může navrhnout změnu stravy nebo dietní plán. Fyzická aktivita by měla být zvyšovaná postupně a pod dohledem, aby nedošlo k přetížení zvířete. Obezita je nicméně problém, který vyžaduje vaší pozornost. Je důležité myslet na zdraví zvířete. Prevencí život mazlíčků můžeme nejen prodloužit, ale i zlepšit kvalitu.

Životní styl - další články

Doporučujeme