OBJEV: Vědci přišli na to, proč je ženám narozdíl od mužů při spuštěné klimatizaci zima

13. srpna 2015·Životní styl·Redakce

Děje se to každé léto. V kanceláři se zapne klimatizace a ženám je hned zima, oblékají si svetříky, reptají a žádají, aby se zvýšila teplota nebo aby se otevřela okna. Muži většinou nic takového nepožadují. Teď už víme proč!

Dva nizozemští vědci zjistili, že tento věčný letní spor má jasný vědecký a technický důvod. Ve většině úřadů jsou totiž teploty klimatizace nastaveny podle vzorce starého desítky let, v němž se přihlíželo kromě jiných parametrů jen k metabolismu mužů.

Většina termostatů pro budovy je seřízena podle modelu “tepelné pohody”, který byl stanoven v 60. letech minulého století. Bohužel jeden z variabilních činitelů rovnice, míra metabolismu v klidu (kdy se rychle vyrábí teplo), vychází z hodnot platících pro muže ve věku 40 let a o váze asi 70 kilogramů.

Tenkrát v úřadech převažovali muži, ale dnes ženy tvoří polovinu pracovní síly a většinou mají pomalejší metabolismus, hlavně proto, že jsou menší a mají více tělesného tuku, který má míru metabolismu nižší než svaly. Rozdíl v teplotě, který odlišuje muže a ženy, je asi tři stupně: pro muže je v budově ideální teplota 21 stupňů Celsia, zatímco pro ženy to je 24 stupňů.

Životní styl - další články

Doporučujeme