Oblečení, které způsobilo revoluci v ženském oblékání

19. července 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Umíte si představit, že na pláži skotačíte v dlouhých šatech? Ještě na počátku 20. století to byl běžný dámský koupací úbor.

Bikiny

Plavkovou revoluci odstartovala Brigitte Bardot v létě 1953, kdy propagovala film Dívka v bikinách. Devatenáctiletá herečka se nechala nafotit na pláži v Cannes v bikinách. Z dnešního pohledu to byly velmi cudné bikiny, ale na 50. léta se jednalo o odvážnou akci.

A už za rok se v bikinách koupala polovina Francouzek a legendární Bardotka  vstoupila do dějin módy.

Malé černé

Za malé černé šaty vděčíme Coco Chanel. Zavrhla korzety, dlouhé sukně, přehnané ozdobičky. Navrhla šaty těsně obepínající postavu. Takzvané malé černé se nosí dodnes.

Kalhoty

První dámou v kalhotách byla francouzská spisovatelka George Sand (1804 – 1876). Ráda budila pozdvižení a preferovala mužský styl oblékání. Na začátku 20. století začaly ženy všeobecně více preferovat kalhoty, zejména na sportovní aktivity. Jako společensky přijatelný oděv byly kalhoty akceptovány až v polovině minulého století.

Podprsenka

Nahradila nepohodlné korzety. Začala se objevovat už kolem roku 1900. Nošení podprsenky se rozšířilo až kolem roku 1920, kdy se začaly vyrábět různé velikosti košíčků.

Minisukně

Londýn, šedesátá léta. Návrhářka Mary Quant nabídla rebelujícím dívkám nový styl: sukni ustřiženou vysoko nad koleny. Narodila se minisukně a letěly krátké chlapecké účesy a pokud možno malá prsa.

Nylonky

Kvůli krátkým sukním se výrobci punčoch zaměřili na nové materiály. Revoluce přišla s vynálezem nylonu. První nylonky se objevily v USA v roce 1940. Sahaly do poloviny stehen a musely je držet podvazky. 

PORADNA FREKVENCE 1: Desatero pro postavu do plavek. Je nejvyšší čas!

Ovoce je rozhodně zdravé. Víte ale, kdy ho máte jíst?

Životní styl - další články

Doporučujeme