Obliba stavebního spoření se vrací. Poradíme vám, jak výhodně spořit

16. ledna 2018·Životní styl·Redakce

Kdysi velmi oblíbené stavební spoření na pár let zastínilo levné hypotéky. To se nyní pomalu a jistě mění a stavební spoření se opět dostává na výsluní. Proč? Stavební spoření je relativně výhodný a především bezpečný produkt. Aby střadatele o své peníze přišli, musel by zkrachovat sám stát.

Před několika lety bylo stavební spoření jednoznačnou volbou už jenom kvůli zajímavé státní podpoře. Ta sice “trochu” deformovala trh, ale na druhou stranu učila Čechy šetřit. Po nějaké době ale stavebko ztratilo různými vlivy státu svou konkurenční výhodu. Podpora od státu byla rok od roku nižší. Lidé museli spořit delší dobu a ještě získali méně peněz navrch. Obliba uvadala, to se ale dnes pomalu mění.

Stavební spoření má stále smysl

Zdálo se, že stavebnímu spoření dávno odzvonilo. Ale nízké úrokové sazby daly stavebku druhou šanci. Stále se jedná o výhodný spořící produkt, jehož hlavním plusem je bezpečnost. Veškeré vklady jsou pojištěné stejně jako v případě bank. Střadatelé by o své peníze přišli pouze v případě krachu státu.

Stačí 1700 korun měsíčně. Začněte si odkládat ještě dnes.

Pokud opomineme různé reklamní trháky lákající například na 10% státní podporu a podobně, dobereme se slušného ročního zhodnocení kolem 3 %. To není v dnešní době vůbec nezanedbatelné číslo. Ukažme si to na níže uvedeném příkladu.

Měsíční vklad: 1 667 Kč po dobu 6 let

Vstupní poplatek: 1 400 Kč (1 % z cílové částky 140 000 Kč)

Roční poplatek: 324 Kč

Úročení: 1 % p.a.

Zdanění: 15% srážková daň

Po 6 letech vloženo celkem: 120 024 Kč

Výsledek spoření po 6 letech: 131 747 Kč

Čistý roční výnos: 3,06 % p.a.

Poradíme vám, jak výhodně spořit.

Největším zádrhelem je vázací doba

Jedinou vadou na kráse stavebního spoření je dlouhá šestiletá vázací doba. Pokud nechce střadatel přijít o státní podporu, nesmí stavební spoření během této šestileté lhůty vypovědět. Navíc by musel stavební spořitelně uhradit nemalý poplatek za předčasné ukončení smlouvy, které je považováno za porušení smluvních podmínek.

Životní styl - další články

Doporučujeme