Pasivní kouření škodí i zvířatům! Nejzranitelnější jsou kočky!

15. února 2016·Životní styl·Redakce

Všichni vědí, jaké zdravotní škody působí pasivní kouření lidem, méně známá je ale skutečnost, že ohroženi jsou i zvířecí společníci kuřáků. Zejména trpí psi a kočky.

Nejzranitelnější ze všech domácích mazlíčků jsou kočky. Je tomu proto, že mají ve zvyku lízat si kožíšek, v němž se ukládají škodlivé látky z cigaretového kouře. Kočky jsou tak vystaveny vyššímu nebezpečí ústních nádorů. Ze psů jsou nejvíce ohroženi ti, kteří mají dlouhý čenich, na němž se škodlivé látky z cigaretového kouře ukládají. Mohou onemocnět neoplazií, maligní novotvorbou tkáně v nosní dutině. Zvýšenému nebezpečí jsou vystaveni malí psíci, kteří mají předpoklady k srdečním a plicním chorobám.

Cigaretový kouř svými škodlivými účinky nešetří ani další zvířata chovaná v domácnosti, jako jsou kanárci či papoušci. Tito ptáci mohou onemocnět zápalem plic, který u nich nezřídka končí smrtí.Strach o zdraví zvířecích miláčků chovaných v domácnosti by tak pro kuřáky mohl být dalším důvodem, proč s kouřením jednou provždy skončit. 

VIDEO: Kočky a jejich věčný boj s vánočními stromky. Podívejte se!

Černá kočka nosí smůlu! Věříte téhle pověře?

VAROVÁNÍ: 8 věcí, kterými byste nikdy neměli krmit psy a kočky

Životní styl - další články

Doporučujeme