Peter Hajduk: Zapomínáme milovat sami sebe. Považujeme to za něco nečistého

27. listopadu 2023·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Peter Hajduk. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl lékař Peter Hajduk. V rozhovoru jsme probrali, jak by měl být člověk spokojenou bytostí. Co můžeme udělat pro to, abychom byli zdraví a proč bude čím dál složitější počít děti normální cestou?

Člověk by to měl mít podle Hajduka správně nastavené v hlavě, ale samozřejmě to není jednoduché. To nastavení není tak, že si řeknete v pátek odpoledne, teď jsem nastavený pozitivně a budu jenom šťastný člověk. To takhle nefunguje. Je to multifaktoriální. Něco si vezeme s sebou v tom báglu, už v prenatálním životě vše citlivě vnímáme, a to nastaví tak osmdesát procent toho, s čím pak fungujeme zbytek života,” popsal. Podstatnou roli v tom hraje i genová dědičnost. Je správné, že ji máme, protože tím vpichujeme to, co naše generace vygenerovaly doslova a do písmene v tom dobrém i možná nedobrém slova smyslu. Otázka je, co je dobře a není. Pak existuje věda epigenetika a ta říká, že my máme v moci zapínat nebo vypínat jisté druhy genů, které jsou pak zodpovědné za to, co se u nás projeví či neprojeví. A to se dá zcela vědomě, dnes se o tom hodně ví, hlavně přes stravu. Jaké palivo do sebe dáváme, tak pak budeme fungovat.”

Mnoho odborníků tvrdí, že v budoucnu bude čím dál těžší počít děti normální cestou. S tím Hajduk souhlasí. Je to velice multifaktoriální problém. Tím, co do sebe dostáváme, existují látky, které jsou tzv. hormonální disruptory… Ty samozřejmě absolutně narušují přirozenou tvorbu hormonu… To znamená, že muži jsou čím dál tím méně plodní. Spermie nejsou v takové kondici, aby mohly svůj těžký úkol splnit a naopak u žen vidíme, že menstruační cyklus je obecně narušen, že ženy mají problém hormonální nerovnováhy v daleko mladším věku než měly… Pak samozřejmě nezanedbatelnou roli hraje nějaké to nastavení kolem nás, kde bydlíme… Faktorů je moc na to, abychom se jako druh množili, jak před sto lety,” sdělil.

Abychom byli zdraví, je důležité podle lékaře pozitivně myslet.V podstatě i ve starých knihách to je napsáno, miluj sebe samého. Na tohle jsme zapomněli, považujeme to za něco nečistého. Ale když nemilujete v rozumném smyslu sebe samé, nejste s sebou šťastni a vyrovnáni, jak můžete milovat ostatní? Nemůžete a od toho se odvíjí negativní pocity vůči sobě, a pak samozřejmě nemám rád sám sebe, tak nemůžu mít rád ty druhé… zamotáte se do bludného kruhu, psychického, morálního, duchovního a pak z toho je těžká cesta ven a od té chvíle vy dáte pokyn svým buňkám a ony si spustí programy autodestrukce a od té chvíle začne program sebezničení,” Jak tento pocit kultivovat? To je právě výchova v rodině, ve škole. Kde tam se to člověk nevědomě učí. Je mu to tam předáváno,” uzavírá Hajduk.

Poslechněte si rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme