Petra Tesařová: Pacientky se bály infekce koronavirem více než rakoviny. Proto některé návštěvu lékaře zanedbaly

28. května 2021·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Onkoložka a hematoložka Petra Tesařová (Foto: se svolením CNC)

Každoročně u nás lékaři diagnostikují 6 000 nových případů onemocnění rakovinou prsu. Více než 2 000 pacientek pak na toto onemocnění zemře. Jak tuto nemoc a její léčbu ovlivnila pandemie koronaviru? Co je tzv. genomové testování? To pro Frekvenci 1 prozradila přední česká onkoložka a hematoložka Petra Tesařová.

Podle onkoložky Petry Tesařové během pandemie udrželi ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze péči o onkologické pacienty ve standardech, na které byli zvyklí. “Nebylo to tedy o tom, že by se oddalovala onkologická terapie nebo se odkládaly operace, které pacienti potřebovali. To všechno běželo, jak mělo, ale k tomu jsme museli řešit ty covidové problémy, což bylo náročné,” popisuje. Přesto se velmi báli, že by mohlo dojít k výraznému vzestupu úmrtnosti na onkologické diagnózy, jako třeba v Anglii.  “Ve Všeobecné fakultní nemocnici jsme zjistili, že došlo k poklesu screeningových vyšetřeních o necelých 5 % a ten celostátní průměr je 7 % mezi rokem 2019 a 2020. Takže předpovědi, které se blížily až k 15 % se naštěstí nenaplnily,” dodala.

Místo toho se potýkají s horším problémem. Pacientky, které prodělaly covid a byly dlouhodobě ve stabilizovaném stavu po vyléčeném karcinomu prsu, tak se teď často setkáváme s tím, že se ten nádor u nich vrací,” uvedla Tesařová. Druhým problémem je zanedbání prevence na straně pacientek. Pacientky se bály infekce koronavirem více než rakoviny, a proto některé z nich zanedbaly buď návštěvu lékaře nebo při podezření na návrat choroby, oddalovaly vyšetření,” doplnila. Tento fakt může zapříčinit horší prognózu léčby rakoviny.

Genomové testování

Genomové testování je jednou z metod, díky které jsou lékaři schopní ušít na míru nejúčinnější léčbu karcinomu prsu. Genomový test nám může zpřesnit to, zda máme pacientku trápit chemoterapií,” popisuje. Také díky toho lékaři přesně vědí, co pacientka opravdu potřebuje a také se může vyhnout nežádoucím účinkům léčby.

Poslechněte si celý rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme