Plánujete štěňátko? To za výhodnou cenu 5 000 Kč?

13. července 2016·Životní styl·Redakce

Klasická situace, která je vidět dnes a denně. Štěňátka na prodej za třetinu ceny, než je zvykem. Bez možnosti vidět otce a matku. Mnohdy i bez možnosti podívat se, kde štěně vyrostlo.

Pokud nechcete, nechte být.

A nechat být je opravdu to nejlepší možné řešení, jak nejen nepodporovat “množírny”, ale hlavně jak si domů nepřivézt pejska, který má již vrozené různé zdravotní a psychické problémy.

Pokud nechcete psa s průkazem původu, ale jen mazlíčka a dobrého přítele, zřejmě budete pokukovat po stránkách, kde se nabídky množitelů obvykle vyskytují.

První problém psů bez průkazu původu je ten, že se na ně nevztahují pravidla o chovu. Jinými slovy, majitel má poněkud volnější ruce a mnohdy toho využívá velmi nevhodným způsobem. Nejhůře na to doplácejí feny – jakožto producenti štěňat. A slovo producenti je opravdu na místě.

Feny jsou většinou zavřeny v kleci, boudě. Většinou nikdy nespatřily světlo a trávu. Na jídlo mají vlastní výkaly, občas zbytky od večeře. Jejich jediná práce je rodit.

Pokud si myslíte, že štěně je po porodu odebráno a pěkně doma socializováno, věřte tomu, že do té doby, než si pro ně přijedete, žije ve stejných podmínkách, jako jeho matka. Nezná nic než uzavřený prostor, špínu a mnohdy i týrání. Myslíte, že z takového psa bude vyrovnaný a sebevědomý společník?

Ano, i mezi chovatelskými stanicemi se mohou najít množitelé. Ale protože podléhají určitým pravidlům chovu, jsou postižitelní. Množitelé psů bez dokladu původu ne. Těm zabráníte pouze vy tím, že si štěně nekoupíte.

PORADNA FREKVENCE 1: Víte, co potřebuje váš pes v parných dnech?

TIP FREKVENCE 1: Šest největších mýtů o krmení psů. Poučte se, váš pes to ocení!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme