PORADNA: Batolata a malé děti jsou jako tryskomyši. Jak je ochránit před úrazem?

22. února 2016·Životní styl·Redakce

Novorozeně dá rodičům pěkně zabrat. Už aby povyrostlo! Jenže ve chvíli, kdy potomek začne dělat první krůčky a objevovat svět, číhá na něj spousta rizik.

Na co si dát pozor a co nepodcenit?

Pečlivě vyberte postýlku

Na nákup dětské postýlky se vybavte metrem. Vzdálenost mezi žebry by měla být ideálně 4 – 5 cm, maximum je 8 cm. U větších mezer hrozí nebezpečí, že junior skusí mezi žebry prostrčit hlavičku.

Pozor na rohy

Ostré rohy nábytku jsou časovaná bomba. Určitě víte, jak to bolí vás, když při chůzi trefíte nohou konferenční stolek. V domácích potřebách kupte kulaté chrániče rohů a smiřte se s nimi.

Hračky hezky nízko

Dítě potřebuje mít hračky po ruce a bez problémů na ně dosáhnout. Pokud za ní musí šplhat, natahovat se, může se snadno zranit.

Zapomeňte na ubrusy

Když capart ztratí při nejisté chůzi kolem stolu balanc, zkusí se zachytit ubrusu a strhne na sebe vázu, hrnek s horkým nápojem. Nestojí to za to (ubrusy si nechte na později).

Ohrádka není trest

Zavřít dítě do ohrádky nijak nenaruší jeho psychický vývoj. Dítě je tu v bezpečí a vy můžete v klidu vařit nebo luxovat. Ohrádku ale využívejte jen v nutných případech.

Léky pod zámkem

Léky schovejte na bezpečné místo. Dítě opravdu nepozná růžovou tabletu od lentilky. To samé platí pro různé čisticí prostředky nebo kapsle s pracím práškem.

Zabezpečte okna

Pořiďte si speciální řetízky, které umožní mít okno otevřené, ale jen na bezpečnou šířku.

Žehlička a elektrické zásuvky

Při žehlení nespouštějte žehličku z očí. Elektrické zásuvky nenechávejte volně odkryté a zaslepte je. Záslepky koupíte v domácích potřebách za pár korun. 

Frekvence 1 radí: Dbejte na pitný režim dětí!

Frekvence 1 řeší: Jak vybrat sport pro ty nejmenší? 

Zajímavé rady pro vás i vaše mrňouse hledejte na Pigy máma!

Životní styl - další články

Doporučujeme