PORADNA FREKVENCE 1: Jak prát bez malérů a nehod

24. srpna 2016·Životní styl·Redakce

Obarvit, srazit, vytáhnout – to všechno dokáže pračka s naším oblíbeným oblečením. Tedy v případě, že správně netřídíme. A je to tak jednoduché!

Pokud se vám nechce studovat cedulky se symboly pro praní, řiďte se selským rozumem a prádlo do pračky třiďte podle materiálu.

Bavlna

Oblíbená textilie je lehká, příjemná na dotek, dobře saje pot. Snese i vysoké teploty, takže ji můžete prát i na 90°C. Pozor ale na barvy, při vysokých teplotách časem blednou. Žmolkování u výrobků z nekvalitní bavlny zabráníte tím, že prádlo otočíte naruby. Směsi bavlny a syntetiky perte jen na čtyřicet.

Vlna

Na vlnu při praní pozor. Snadno se srazí a zplstnatí, proto je lepší ruční praní nebo chemické čištění. V pračce používejte jen speciální šetrný program a vhodný prací prostředek na vlnu. Vlněné oblečení neždímejte, vodu z něj vymačkejte froté ručníkem. Nesušte ho na šňůře, ale na rovné ploše.

Džínovina

Ideální je prát džíny naruby s prádlem stejné barvy a při teplotě maximálně 40°C. Je to barevně nestálá látka, která se navíc mírně vytahuje (hlavně když obsahuje elastan).

Kůže

V pračce můžete prát syntetickou kůži, i když se pak rychleji ničí. Pravou kůži je nutné čistit jemným kartáčkem a přetřít jelenicí. Hodně špinavá místa omyjte hadříkem namočeným v mýdlové vodě a vytřete dosucha. Nejlepší je ale svěřit kožené oděvy odborníkům.

Hedvábí

Pravé hedvábí perte jen ručně ve vlažné vodě s pomocí jemného pracího prostředku nebo šamponu. Nesmí se ždímat ani sušit v sušičce, na přímém slunci nebo na topení.

Samet

Ten se čistí jen chemicky v čistírně. Do pračky můžete dát jen samet vyrobený z bavlny. 

PORADNA FREKVENCE 1: Sedm chyb, které možná děláte při praní!

TIP FREKVENCE 1: Praní není žádná věda, ale zkuste to chytřeji!

PORADNA FREKVENCE 1: Zařiďte si domácnost bez alergie

Životní styl - další články

Doporučujeme