Poradna Frekvence 1: Jak zvládnout letní vedro? 11 zaručených tipů

11. července 2016·Životní styl·Redakce

Nateklé ruce i nohy, krevní tlak jako na houpačce. Letní vedra jsou pro náš organismus často velkou zátěží. S našimi tipy je zvládnete!

Pijte vlažný čaj

Pokud se domníváte, že vedro oblafnete pitím ledových nápojů, jste na omylu. Žaludek musí zapracovat na tom, aby ledové pití ohřál. Důsledek? Začneme se potit. Ideální je dát si vlažný zelený čaj. Na jeden litr čaje je dobré vypít během dne dva litry vody.

Svěží vůně

Dopřejte vašemu bytu nebo kanceláři vůni citrusů. Budete se cítit svěží. Před usnutím dejte na ložní prádlo pár kapek éterického oleje. Ten má i příjemný vedlejší účinek: nevoní hmyzu, takže komáři se budou držet dál.

Chlaďte cíleně

Zkuste každou hodinu svlažit zápěstí ledovou vodou. Držte ruce pod kohoutkem po dobu 40 sekund. Na spánky si naneste mátový olejíček.

Jezte správně

Podle tradiční čínské medicíny na vedro platí potraviny s chladivým efektem: vodní meloun, rajčata, zelený salát, jahody, banány a kysané mléčné produkty.

Zůstaňte ve stínu

Pokud můžete, držte se raději ve stínu. Přímé sluneční paprsky zesilují pocit horky. Proto se vyplatí nosit pohodné volnější a bílé oblečení a na hlavu si posadit slušivý slamák.

Nohy nahoru

V horku se rozšiřují žíly, do nohou se hrne krev a natékají. Pokud si dáte nohy nahoru (ideálně vleže), budete se cítit lépe. A od kotníků po kolena nohy chlaďte – třeba mokrými zábaly.

Větrejte chytře

Ráno pořádně vyvětrejte, ale pak nechte okna hezky zavřená. Pokud máte okna na jih, vybavte je roletami nebo žaluziemi.

Přírodní klimatizace

To je tráva, stromy a keře. Pokud můžete vyměnit betonovou dlažbu za trávník, udělejte to. V místnosti rozestavte misky s vodou nebo zavěste mokrý ručník.

Vypněte přístroje

Přístroje, které momentálně nepotřebujete (počítač, telka, rádio), vypněte. Každý elektrický spotřebič vyrábí i teplo.

Doplňujte minerály

Když se potíme, ztrácíme hodně hořčíku a draslíku. Doplníte je banánem.

Do postele svěží

Vlažná sprcha je večer ideální. Po sprše se neutírejte a počkejte, až uschnete přirozeně sami. Pyžamo dejte před spaním na chvíli v igelitovém sáčku do mrazáku.

PORADNA FREKVENCE 1: Pět chyb, které děláte při vážení

PORADNA FREKVENCE 1: Vedro v noci? Víme, jak se vyspat i v horkých dnech!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme