PORADNA FREKVENCE 1: Jaké jsou možnosti antikoncepce pro psy?

27. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Asi každý majitel psa nebo fenky musí řešit, jestli riskne dárek v podobě štěňátek nebo nechá svého miláčka vykastrovat. Jenže to je řešení nevratné.

Naštěstí kromě kastrace existují i hormonální injekce pro fenky nebo kožní implantáty pro psy.

Hormonální injekce

Fenkám se píchá dvakrát ročně. Majitel by se měl o aplikaci injekce vždy pečlivě poradit s veterinářem, protože zde existuje riziko nežádoucích účinků. Účinnou látkou jsou deriváty progesteronu. Na hormonální antikoncepci raději zapomeňte u chovných zvířat, protože i jednorázová aplikace může způsobit atrofii vaječníků a následnou neplodnost.

Injekce se aplikuje jeden měsíc před předpokládanou říjí. Účinek by měl trvat 4 – 6 měsíců, někdy to trvá i déle a další říje se dostaví až po roce. Veterináři ale tento způsob antikoncepce moc nedoporučují, obávají se zdravotních komplikací, jakými jsou záněty dělohy nebo rakovina mléčných žláz.

Antikoncepce může také ovlivnit chování fenky. Začne být odtažitější a nehraje si tolik.

Podkožní implantáty

Ty jsou určené pro psy. Podobně jako čip se aplikují do volné kůže na krku nebo mezi lopatky. Implantát postupně uvolňuje do těla psa látku, která snižuje tvorbu pohlavního hormonu. Tak se u psa sníží jeho libido a zároveň se snižuje funkce pohlavních orgánů. Je to v zásadě forma chemické kastrace a její účinek trvá 6 – 12 měsíců. Varlata psa jsou v tuto dobu výrazně zmenšená, takže pozor: pokud plánujete s pejskem výstavu, mohl by být diskvalifikován.

Implantát je řešením pro ty, kteří s doživotní kastrací nesouhlasí. Po uplynutí účinnosti se totiž implantát rozloží a pes se může opět rozmnožovat. Pokud se na obzoru objeví nějaká psí nevěsta dříve, může se implantát vyoperovat.

 

Podle veterinářů ale pořád platí, že z hlediska zdraví psa i feny je nejlepší klasická kastrace. 

 

TIP FREKVENCE 1: Šest největších mýtů o krmení psů. Poučte se, váš pes to ocení!

VIDEO: Jak nás vítá pes a jak kočka? To je rozdíl! Podívejte se

10 nejoblíbenějších plemen malých psů. Souhlasíte s žebříčkem?

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme