PORADNA FREKVENCE 1: Kolik spánku potřebujeme doopravdy?

8. srpna 2016·Životní styl·Redakce

Stačí nám osm hodin? Nebo by to mělo být dokonce víc? Tady zjistíte, jaká doba spánku je pro vás ideální. Kolik spánku potřebujete doopravdy?

Říká se, že ideální délkou spánku pro dospělé je osm hodin. Ale dá se to opravdu takhle zobecnit? Takže kolik spánku je opravdu správně respektive: kolik ho potřebujete právě vy?

Neexistuje žádné obecně platící pravidlo. Potřeby spánku jsou u každého z nás různé. Odborníci potvrzují, že někomu stačí čtyři hodiny, jiný je bez osmi hodin spánku druhý den nepoužitelný.

Otestujte si, jak je to s vámi.

Jak dlouho potřebujete k usnutí?

Doba, kterou potřebujete, abyste opravdu tvrdě usnuli, vypovídá docela hodně o tom, kolik spánku potřebujete. Normální interval od ulehnutí do usnutí se pohybuje kolem 15 – 20 minut.

Pokud si lehnete do postele a usnete okamžitě jako dudek, potřebujete rozhodně více spánku, než máte dosud. Jestliže se v posteli převalujete více než půl hodiny, spíte v průměru déle, než vaše tělo potřebuje. Ale pozor na stres: ten může být také na vině, že neusínáte správně.

Budíte se v noci?

Lidé, kteří nevydrží spát celou noc, si dopřávají také více spánku, než je třeba. I tady se ale vyplatí dát pozor na vliv spánkové apnoe (výpadky dýchání ve spánku). A pochopitelně i tady může být na vině stres.

Budíte se ještě před zazvoněním budíku?

Pokud budík zazvoní ve chvíli, kdy už jste dlouho vzhůru sami od sebe, spíte zbytečně dlouho. Ve chvíli, kdy se vzbudíte přirozeně, vymotejte se z peřin, poslouchejte své tělo a vstaňte.

Jak zvládáte den?

Zkuste pár dní pozorovat sami sebe. Jak se vám daří zůstat fit během dne? Pokud po obědě upadáte do kómatu a před očima se vám dělají gauče, měli byste si naordinovat delší spánek během noci. Se slepicemi na kutě nemusíte, ale dopřejte si třeba o hodinku víc. Oblíbený seriál si můžete nahrát. 

PORADNA FREKVENCE 1: Zlepšete si spánek i intimní život! Postelové čáry

PORADNA: Žádný alkohol a mastná jídla! Aneb tohle nikdy nedělejte přes spaním

Víte, kolik spánku potřebují zvířata? Psi a kočky vás asi nepřekvapí

Životní styl - další články

Doporučujeme