PORADNA FREKVENCE 1: Naučte se konečně prát správně! 7 chyb, které možná děláte

22. července 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Pračka je nepostradatelný a pracovitý pomocník v každé domácnosti. Aby vám vydržela v kondici co nejdéle, musíte trochu spolupracovat!

Pračku neplníte správně

Dřív platilo pravidlo, že do pračky patří jen tolik prádla, aby mezi ním a bubnem byl prostor na šířku dlaně. Dneska jsou pračky tak výkonné, že zvládnou i plný buben. Je to dokonce lepší než mít pračku s nedostatečným množstvím prádla. Plná pračka je skvělá třeba při praní ručníků: navzájem se o sebe při praní třou a tak se zvyšuje efekt vyprání.

Pračku zavíráte

Máte pračku v kuchyni a její otevřená dvířka se vám nelíbí? Přesto byste měli dvířka nechávat alespoň na skulinu otevřená. Jen tak má těsnící guma šanci pořádně vyschnout a z pračky vyprchá vlhkost.

Perete v příliš horké vodě

Praní na 95°C je v dnešní době naprosto zbytečné. Prací prostředky jsou tak účinné, že prádlo vyperou už při 30 – 40°C. Na likvidaci bakterií (třeba v ložním prádle) postačí prací cyklus na 60°C. Nicméně: jednou za čas perte po dobu 2 – 3 týdnů vhodné prádlo (ručníky, ložní prádlo, utěrky) na teplotu 95°C. Zbavíte pračku usazenin, mastných nánosů, zbytků prášku a špíny obecně. Ale fakt jen občas během roku!

Nečistíte pračku pravidelně

Myslíte si, že je pračka po vyprání prádla také čistá. Tak to neplatí. Filtr v pračce, který je umístěn v jejím podstavci, byste měli čistit pravidelně, aby pračka mohla prát naplno. Gumové těsnění dveří a buben občas otřete hadříkem namočeným v octové vodě nebo octovém čističi. V těchto místech zůstává stát voda a vytváří se plíseň, která může nelibě vonět. Dvakrát za rok dopřejte speciální kůru s přípravky z drogérie.

Používáte tekutý prací prostředek

Testy zjistili, že klasický prací prášek a tablety perou lépe než tekuté prací prostředky. Navíc ty tekuté mnohem víc škodí životnímu prostředí, protože obsahují mnohem víc tenzidů (látky, které oddělují nečistoty od povrchu, velmi stručně). To samé platí pro aviváže. Ty škodí životnímu prostředí také. Navíc nemají žádný vliv na čistotu prádla. Prací prášky dnes obsahují různá změkčovadla vody, takže aviváž opravdu není třeba.

Používáte příliš mnoho prášku

Více znamená lépe? Tak tohle při praní prádla neplatí. Pokud to s práškem přeženete, vaše prádlo rozhodně čistější nebude. Naopak. Pěna, kterou přebytečný prášek vytvoří, brzdí pračku a mechanické vlastnosti pračky nefungují správně.

Odstřeďujete na příliš nízké otáčky

Sušíte prádlo místo na šňůře pouze v sušičce. Nechte nejdřív prádlo v pračce vyždímat na 1200 otáček. Takto vyždímané prádlo obsahuje jen málo vody a vy ušetříte při sušení energii. 

PORADNA FREKVENCE 1: Perte chytře, šetřete vodu i peníze!

TIP FREKVENCE 1: Praní není žádná věda, ale zkuste to chytřeji!

Životní styl - další články

Doporučujeme