PORADNA FREKVENCE 1: Pět potravin, které si nikdy nedávejte před sportem

9. srpna 2016·Životní styl·Redakce

Před sportováním bychom neměli být hladoví. Jenže ne všechny potraviny jsou cvičením to pravé. Prozradíme vám, na které byste měli raději zapomenout.

Lněné semínko

Lněné semínko obsahuje vysoký podíl železa a podporuje dobré trávení.  Lněné semínko funguje jako přirozené mírné projímadlo a reguluje glykemický index. Ale to není rozhodně efekt, který si přejete před tréninkem. Pokud nechcete trávit čas v posilovně na záchodě, nesnězte víc, než dvě kávové lžičky za den.

Smoothie

Smoothie před výkonem? Raději ne. Po vypití lahodného nápoje vám doslova vyletí hladina cukru, ale zase hodně rychle spadne. Takže se během sportování budete cítit unavení. Pokud si chcete smoothie dopřát, dejte si ho nejpozději dvě hodiny před tréninkem. Nebo si ho dejte až po sportu.

Zdravé tuky

I když je avokádo super potravina a je to dobrá volba pro všechny, kdo se chtějí zdravě stravovat, před sportem si ho odpusťte. Tělo totiž potřebuje extrémně dlouhou dobu, než mastná jídla stráví. Leží dlouho v žaludku a vy se budete cítit unavení a bude vám těžko.

Káva

Teplé nápoje jako čaj, voda s citronem nebo káva aktivují trávení. A proto se nehodí pít je před sportovním výkonem. Studie ale prokazují, že kofein zlepšuje výdrž a intenzitu tréninku. Abyste tenhle efekt využili co nejlépe, dejte si kávu 20 minut před sportováním.

Jablka

Oblíbené ovoce je přirozenou zásobárnou kofeinu a sacharidů. I proto se mnozí z nás domnívají, že je ideální svačinkou před sportem. Jenže vysoký podíl vlákniny může tělu ztížit trávení a v břiše se mohou vytvářet plyny. Následkem je nafouklé břicho a nepříjemné bolesti. 

TIP FREKVENCE 1: Odhalili jsme největší mýty o sportu a hubnutí!

TIP: Tyhle potraviny vás v létě příjemně ochladí

Životní styl - další články

Doporučujeme