PORADNA FREKVENCE 1: Vyzvěte klíšťata na souboj!

29. dubna 2016·Životní styl·Redakce

A je to tady! Sezóna klíšťat. Není důvod panikařit, je mnohem lepší přejít do útoku a nedat jim šanci! I když jsou to hodně mazané potvůrky.

Klíšťata nepadají ze stromů

Tak to je pravda pravdoucí! Klíšťata si nejvíce libují v trávě nebo porostech do maximální výše 120 cm. Protože jejich potravou je zejména krev zvířat, jsou klíšťata v pohotovosti tam, kde se jejich budoucí zdroj (ježci, myši, zajíci nebo ptáci) zdržuje. My si můžeme klíště odnést klidně i z lavičky v parku, kde předtím seděl pták.

Klíšťata a domácí zvířata

Vaše domácí mazlíčky byste měli brzy na jaře vybavit obojky nebo kapkami proti klíšťatům. Děláte to nejen pro sebe, ale hlavně pro zdraví vašeho chlupáče. I psi mohou onemocnět boreliózou! Vypadá to, že kočky jsou na tom lépe a jsou imunní. Ale stejně: pokud objevíte u zvířete klíště, co nejdříve ho odstraňte specielní pinzetou. Klíště pak zabijte v 40% alkoholu nebo dnem sklenice. Ideálně ho položte mezi dva listy papíru, aby vás nezasáhla nakažlivá tělní tekutina klíštěte.

Klíště musí rychle ven

Taky pravda! Čím déle klíště saje, tím více se zvyšuje riziko, že přenese nemoc. Pokud máte za sebou báječný den někde v přírodě, pořádně se večer prohlédněte. Klíště potřebuje asi 3 hodiny, než si najde to správné místečko k zakousnutí. Hledá totiž tu nejslabší kůži na vašem těle. Takže pokud skočíte hned po návratu z lesa pod sprchu, je šance, že ho spláchnete. Pokud už se přisálo: klíště vytáhněte opatrně pinzetou (ideálně tou na klíšťata) – přímo a rovně! Zapomeňte na rady, že klíště pokapete olejem, lakem na nehty a další nesmysly. Pozor, aby vám nezůstala v kůži hlavička klíštěte! Pokud se to stane, vydejte se co nejdříve k lékaři. Po odstranění klíštěte ranku vydesinfikujte.

Kousnutí klíštěte není důvod k panice

Pravda je, že každé třetí klíště je infikované boreliózou, každé sté může přenést encefalitidu (FSME). Ale ne každý kontakt s infikovaným klíštětem spustí onemocnění. Jen 10 – 30 procent lidí onemocní následně encefalitidou a pouze 5 procent boreliózou. Ve většině případů si s infekcí poradí náš imunitní systém. S FSME infekcí si poradí lépe děti, lidé nad 50 jsou více ohroženi. Starší generaci se tedy vyplatí očkování!

Když onemocníme

To je taky pravda. Skoro 60% kousnutí klíštěte neobjevíme. Dokonce až v 50 procentech případů se objeví pro boreliózu typický kroužek až po dvou týdnech po kousnutí. A některým lidem se ani neprojeví příznaky chřipky, které na boreliózu upozorňují. A to už může být problém. Bakterie tak mohou v těle docela dlouho řádit, než si všimneme, že jsme unavení, bolí nás klouby a hlavy. Pacienti většinou pochodují od lékaře k lékaři, než se najde pravý důvod onemocnění. Pokud máte jen trochu pochybnosti, nechte si udělat krevní test na boreliózu. Pokud ji odhalíte včas, antibiotika zaberou během 4 – 6 týdnů. Encefalitida (FSME) propukne obvykle mezi šestým až desátým dnem po kousnutí. Projeví se vysokou horečkou a příznaky, které se podobají chřipce.

Chraňte se

  • Do lesa se vybavte tričkem s dlouhým rukávem, pevnými botami a dlouhými kalhotami. Pokud vám to cit pro módu dovolí, zastrčte si nohavice do ponožek.
  • Používejte speciální spreje na kůži i oblečení. Klíště nemá oči, takže nás vnímá pouze čichem. Pokud mu díky spreji nebudeme vonět, nechá nás být. Ochrana vydrží až 6 hodin.
  • Po dni stráveném v přírodě se prohlédněte. Klíšťata mají ráda měkká místečka jako je podkolení, kůže mezi prsty na nohou nebo krk, slabiny, předloktí.

Nejlepší klíště je stejně tohle na videu!

 

PORADNA FREKVENCE 1: Největší mýty o hygieně v domácnosti

Životní styl - další články

Doporučujeme