Posláním ceny Olgy Havlové je ocenit zajímavé osobnosti, ale i medializovat problematiku a inspirovat ostatním

23. května 2023·Životní styl·Barbora Turková

Olga Havlová (Zdroj: Profimedia)

Více než 816 milionů korun rozdělil potřebným za 16 let své existence rozdělil výbor Dobré vůle Nadace Olgy Havlové. Organizace pomáhá lidem v náročných životních situacích jako byly povodně nebo pandemie covidu-19. Na začátku svého vzniku se organizace zavázala působit na morální vědomí společnosti, chtěla upozorňovat na nedostatky v sociální politice státu a chtěla podporovat nově vznikající humanitární projekty. Hosty podcastu Monika Granja, ředitelka výboru Dobré vůle Nadace Olgy Havlové a Tereza Naygová, laureátka ceny Nadace Olgy Havlové. 

Monika Granja je i po třiceti letech fungování nadace přesvědčená, že lidé nejsou bez dobré vůle. „Je to klíč podle kterého fungujeme uvnitř i navenek. Šíříme dobrou vůli. Štědrost v České republice roste, ale nedá se to objektivně dokázat. Finanční možnosti lidí rostou, ale záleží, kolik lidí se zapojuje.” Nadace podporuje nestátní organizace, které se věnují zdravotní, sociální, humanitární a vzdělávací oblasti a snaží se o začlenění postižených, nemocných či opuštěných dětí a starších občanů do společnosti. „Máme dvě široké oblasti. Jedna je zdravotní a druhá je sociální. V obou grantových organizací podporujeme hlavně sociální služby. Náš cíl je pomáhat tam, kde je pomoc nedostatečná nebo vůbec neexistuje. Hodně se zaměřujeme na pomoc lidem bez domova, obětem domácího násilí, lidem, kteří přišli o domov,” popisuje Granja.

Jeden z projektů, který výbor Dobré vůle Nadace Olgy Havlové podpořil je projekt Nejsem tabu. Tereze Nagyové v osmnácti letech lékaři diagnostikovali Crohnovu chorobu, o pár let později jí odebrali tlusté střevo a zavedli stomii. Založila proto projekt Nejsem tabu. „Ve společnosti je to stále tabu. Bylo to o vnitřní frustraci, kdy jsem zjistila, že nejen pro mě, ale i další pacienty je stomie složitým tématem a často o ní ani nevědí jejich rodinní příslušníci či kolegové v práci. Často jim mění i kvalitu života, což se mě neděje, ale rozhodla jsem se, že se použiji jako takový nástroj bez nějakých extra emocí a ukážu lidem svůj běžný život a co se stomií dělám. Povahou i astrologickým znamením jsem Střelec, takže jsem vystřelila šíp a ten někam letěl.

Je potěšující vidět, kolika lidem jsme pomohli

Nagyová přiznává, že největší medializace se jí dostala po ocenění od Nadace Olgy Havlové. „Když už to bylo všude, tak jsem musela jít opravdu se vším ven. Dnes už můžu mluvit absolutně o čemkoliv, což mi dává svobodu a i těm lidem, kteří mi píšou,” dodává dívka. Cena Olgy Havlové je určena osobnostem, kteří navzdory nějakému zdravotnímu znevýhodnění pomáhají ostatním. „Posláním ceny je jednak ocenit tyto osobnosti, ale i medializovat problematiku a inspirovat ostatním. Porotu zaujal Terezy příběh, tématika, které se věnuje, protože o tom mluví otevřeně a to těm, kterých se to týká, vždycky velmi pomáhá,” vysvětluje Granja.

Když Olga Havlová nadaci zakládala, dbala na to, aby pomoc byla efektivní, okamžitá a aby lidé v nadaci práci vykonávali svědomitě. „To se snažíme dělat i my a snad to v sobě stále máme.” Nadace mění životy jednotlivcům i organizacím a jen za loňský rok pomohli více než dvou tisícům jednotlivců a 200 neziskovým organizacím, kteří následně pomáhají dalším.  „Máme nyní i více možností se s jednotlivci i organizacemi se potkávat, protože k nedožitým 90. narozeninám Olgy Havlové objíždíme celý rok místa, kde jsme pomohli. Je to pro nás potěšující, protože i když jsme třeba nepřispěli žádnou ohromnou sumou, tak vidíme, jak jim to pomohlo. Přispějeme na něco na, co nestačí dotace nebo nepřispívají jiní dárci,” usmívá se Granja. Podcast Dobro můžete slyšet na platformě Youradio Talk

Až do 5. června můžete nejen pro podcast Dobro skladem hlasovat v soutěži Podcast roku

Životní styl - další články

Doporučujeme