Potraviny, které zahřejí

Přechod z teplého letního počasí do chladných podzimních dnů má často za následek nepříjemná nachlazení a rychlý nástup chřipek a angín.

„Jestliže chceme mít lepší imunitu a být více odolní, musíme nejprve upravit naši stravu. Každá potravina v našem těle vyvolává určitou reakci. Ochlazuje nás, je neutrální nebo nás zahřívá – jedná se o takzvaný termický účinek potravin. Na podzim a v zimě bychom měli ve svém jídelníčku buď omezit, nebo úplně vynechat ochlazující potraviny,“ říká Martin Škába.

Místo mléka kvašená zelenina

Ochlazující jsou hlavně mléčné výrobky. „Ty navíc zahleňují plíce a trávicí trakt a silně překyselují. Prospěšné živé bakterie do svého těla mnohem lépe vpravíte prostřednictvím kvašené zeleniny. Mléko nahraďte kysaným zelím, velmi rychle pocítíte pozitivní změny,“ doporučuje Škába

Místo citrusů skořice

Pomeranče, grepy, citrusy…, ty si zpravidla na podzim přidáváme do svého jídelníčku, abychom do sebe dostali více potřebných vitamínů. Ale pozor na ně! Všechny citrusy, podobně jako banány, náš imunitní systém velmi ochlazují. „Mnohem lepší je na podzim využít síly koření. Pokud si dáte například skořici, která má silný zahřívací účinek, pak se sníží chladivost banánu a podobně. A jaká koření v chladném počasí zahřeje a pomůže naší imunitě? Kari, pepř, paprika, zázvor, skořice.

Zapomeňte na syrovou zeleninu

Syrová zelenina podle čínské medicíny velmi ochlazuje, je proto ji tepelně upravte. Ideálně opět použít koření, které zahřeje. Nemusíte se vzdát ani rychlých svačinek v kanceláři v podobě zeleniny. „ Jednoduchá rada je zeleninu nakrájet, dát do misky a zalít horkou vodu. Po třech minutách změkne, a když ještě přidáte koření, rozhodně vám bude chutnat,“ doporučuje Martin Škába.

Síla čajů

Ovocný a černý čaj vám na podzim a v zimě udělá mnohem větší službu než zelený, který má opět velmi silné ochlazující účinky. Velmi dobře vám udělá  půl lžičky skořice do každého šálku čaje. A nezapomínejte také na zázvorový čaj! „Nejintenzivněji působí šálek obsahující hřebíček, nastrouhané jablko, sušenou nastrouhanou kůru z mandarinky, a s kustovnicí čínskou, skořicí a zázvorem. Povařte tři až pět minut, slejte a ideálně pijte třikrát denně,“ dělí se o svůj osvědčený recept Martin Škába.

Jednoduchá očistná kúra

Každý den začínejte  sklenicí teplé vody s rozemletým lněným semínkem, které má blahodárný účinek na „úklid“ vašeho tlustého střeva, čímž výrazně podporuje imunitu.