Používáte kontaktní čočky? 8 největších prohřešků, které vaše oči ničí!

16. října 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Kontaktní čočky nosí v České republice přibližně 150 000 lidí. A z rozsáhlého internetového průzkumu vyplynulo, že zdravotní potíže s očima má více než 60 % z nich. Podívejte se, na co si dát pozor.

Nejnovější průzkum očních klinik DuoVize a NeoVize, do kterého se zapojilo 745 respondentů, ukázal, že nejčastější komplikací nositelů kontaktních čoček je pocit řezání či pálení v oku (37 %) a zarudnutí očí (31 %). Každý desátý „čočkař“ prodělal zánět spojivek, 14 % dotázaných zaznamenalo v souvislosti s nošením kontaktních čoček zhoršené vidění, 2 % zhrubnutí víček a 4 % zánět rohovky. 

Většinou potíže souvisí s množením bakterií pod kontaktními čočkami. Výsledky laboratorních stěrů ukázaly, že mezi mikroorganismy nahromaděnými pod čočkami se nejčastěji vyskytují stafylokoky, streptokoky a pseudomonáda. A podle odborníků právě tyto bakterie vážně ohrožují zrak. 

Největší prohřešky nositelů kontaktních čoček:

  • více než 80 % respondentů nechodí na pravidelné oční prohlídky, přitom by měli chodit jednou za půl roku.
  • prošlé kontaktní čočky používá 60 % lidí. Čočky přitom mohou být v neotevřeném pouzdře maximálně 30 dnů. Navíc po otevření blistru začíná běžet doba její životnosti. To znamená, že například čtrnáctidenní čočky můžete nosit pouze 14 dnů od otevření, nikoli čtrnáct dnů v součtu, jak se lidé mylně domnívají.
  • téměř 45 % dotázaných uvedlo, že se dostali do situace, kdy si před nasazením či vyjmutím čoček z očí neměli možnost umýt ruce. Ruce by měly být při jakémkoli kontaktu s okem vždy umyté desinfekčním prostředkem, důkladně opláchnuté čistou vodou a následně pečlivě osušené v ručníku, který na rukách nezanechává vlákna.
  • 13 % respondentů uvedlo, že někdy uskladnilo čočky v obyčejné vodě, a 21 % čočky vodou někdy omylo. Přitom specializovaný dezinfekční roztok by nikdy neměla nahrazovat obyčejná voda ani fyziologický roztok. Samotná voda čočky ničí, protože v ní mohou nabobtnat.
  • více než třetina dotázaných přiznala, že roztok na kontaktní čočky používá místo očních kapek. To je ale akceptovatelné pouze v případě roztoků, na kterých je výslovně uvedeno, že mohou sloužit i k tomuto účelu.
  • líhní nebezpečných bakterií je také kontejner na čočky. Podle odborníků by se měl měnit alespoň jednou za měsíc, vždy s každým novým zakoupeným roztokem. To však dodržuje pouze 36 % dotázaných.
  • téměř 80 % dotázaných v čočkách někdy usnulo, což je opravdu nebezpečné. Výzkumy ukázaly, že i když spíte v kontaktních čočkách méně než jednou týdně, je riziko infekce 6,5x vyšší.
  • polovina dotázaných nakupuje kontaktní čočky přes internet nebo v drogeriích bez vyšetření lékaře, pouze na základě hodnoty dioptrií. Jenže při výběru je nutné znát zakřivení oka, jeho průměr a ohniskovou vzdálenost. A ta je jiná než u brýlí! Navíc existuje řada různých typů kontaktních čoček, které se liší materiálem, obsahem vody, konstrukcí i dobou nošení. 

Životní styl - další články

Doporučujeme