POZOR: I touha po opálené pleti se může stát závislostí!

8. září 2015·Životní styl·Redakce

Touha po opalování projevující se už při probuzení, potřeba zvyšujících se dávek, úzkost a pocity viny objevující se při vynechání solária... To všechno jsou příznaky podobající se závislosti.

“Jsou opálení lidé, kteří se nikdy necítí být dost snědí. Je to jako u anorektiků, kteří si stále myslí, že jsou příliš tlustí,” říká José Carlos Moreno ze Španělské akademie dermatologie. Pro lidi posedlé opalováním existuje i označení – tanorexici. Většinou jde o ženy a muže mladší čtyřiceti let, kteří se opalují více než dvakrát týdně až do té míry, že získávají oranžovou nebo čokoládovou barvu.

Slunce stimuluje produkci melaninu, pigmentu, který barví kůži. Tento jev uvolňuje endorfiny, což jsou hormony blízké morfiu. Ty přinášejí pocit uspokojení a zmírňují bolest. “Někteří závislí chodí do solária i přesto, že se u nich objevila rakovina kůže, kradou peníze příbuzným nebo si dokonce kupují solárium domů, aby se mohli opalovat i v noci,” říká Joel Hillhouse z Východotennesseeské státní univerzity. 

K tomu ještě přistupuje sociální tlak. Modelky s dokonalou karamelovou pletí, bohatí, krásní a opálení fotbalisté, jako Cristiano Ronaldo: to jsou vzory, které chtějí mladí lidé napodobovat. Přitom Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2012 klasifikovala přístroje s UV zářením jako rakovinotvorné. Pokud se v soláriu opaluje osoba mladší pětatřiceti let, riziko vzniku melanomu se zvyšuje o 75 procent!

Životní styl - další články

Doporučujeme