Práce a příležitosti – diskriminace homosexuálů?

27. července 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Diskriminace lidí s jinou než heterosexuální orientací rozhodně není nikterak výjimečná, a to nejen ve školách, v partnerské oblasti nebo třeba zdravotnictví a službách, ale i v zaměstnání. Lze se proti ní však bránit!

Lidé s odlišnou sexuální orientací bývají ve svém zaměstnání často diskriminováni. Když uvážíme, že se tak děje i mimo jejich profesní život, není se čemu divit. Vzpomeneme-li si ale na fakt, že tito lidé jsou ve své práci úplně stejně dobří nebo špatní jako heterosexuálové, pak se čemu divit je.

Nemalé procento gayů, lesbiček, bisexuálů, bisexuálek nebo transgender lidí se v práci setkalo s diskriminací kvůli své sexuální orientaci. Byli obtěžováni, stali se terčem vtipů, nadávek či urážek. To však hovoříme pouze o těch lidech s odlišnou sexuální orientací, kteří o ní ve svém zaměstnání promluvili nebo u nichž byla jejich kolegy odhalena.

Mnoho lidí s odlišnou sexuální orientací není na trhu práce vůbec vidět. Tito lidé o své orientaci nemluví, tudíž nemohou být ani diskriminováni. Otázkou však zůstává, zda pak tito lidé zapadnou do kolektivu, budou stejně výkonní jako ostatní nebo se z nich stanou pracovníci, kteří si dávají pozor na každé své slovo a žijí v neustálém strachu z toho, že pravda vyjde najevo.

V roce 2012 byla Agenturou Evropské unie pro základní práva (FRA) provedena první rozsáhlá studie svého druhu v EU, které měla za úkol zmapovat situaci homosexuálů, bisexuálů a transgenderů v evropských zemích. Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 93 000 respondentů, vyplynulo, že více než 80 % gayů, lesbiček, bisexuálů nebo transgender lidí v Evropské unii, se setkalo s verbálními útoky nebo s šikanováním ve škole kvůli své orientaci.

Co se týče profesní oblasti, tak na pracovišti nebo při hledání zaměstnání se cítila být diskriminována zhruba pětina respondentů. V Česku o diskriminaci při hledání práce hovořilo deset procent z nich. O diskriminaci na pracovišti pak 14 %.

Tato čísla nejsou malá, a kdyby se o své sexuální orientaci někteří lidé nebáli promluvit, byla by ještě vyšší. Co by je pomohlo snížit? Určitě např. politická oddanost zásadám rovného zacházení a zákazu diskriminace či aktivní povzbuzování lesbiček, gayů, bisexuálů a transgender lidí k tomu, aby se v případech diskriminace nebáli vystoupit a podali stížnost.

Článek je součástí projektu Pro Fair Play.
Projekt podpořila Nadace Open Society Fund Praha z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

Životní styl - další články

Doporučujeme