Praskl s vámi led? Kopejte nohama a rozložte ruce!

2. března 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Blíží se jaro a ledy povolují a praskají! Jak se zachovat, když po vámi led rupne a spadnete do vody? Podrobnosti zjišťovalo rádio Frekvence 1 a vy je najdete uvnitř tohoto článku.

Kopejte nohama, ruce rozložte na okolní led 

Prudkým kopáním nohama se snažte dostat na hladinu, paže rozložte ze široka na led a neustálým kopáním nohama se snažte dostat co nejdál na led a plazením co nejkratší cestou na břeh. Pokud se led stále propadá, zvolte jiný postup.

Cestu si prolamujte rukama

“Vyhlédněte si nejkratší cestu ke břehu a začněte si cestu prolamovat rukama. Při pokusech dostat se na led, případně na břeh, moc dlouho neváhejte. Studená voda vás brzy vyčerpá a záchrana bude náročnější”, řekla rádiu Frekvence 1 Nikol Zaoralová, mluvčí Generálního ředitelství Hasičskkého záchranného sboru České republiky.

Ilustrační foto – model se pouze ponořil pod vodu!

Záchrana jiného člověka nebo zvířete

“Pokud se propadne pod led někdo z vašeho okolí, nikdy se k danému místu nepřibližujte vestoje, ale v kleče nebo plazením. Na pomoc si vezměte hokejku, případně delší větev, bundu, opasek nebo lano”, dodala mluvčí. Zachránce by se měl vždy jistit a dbát zvýšené opatrnosti, aby se z něho nestal zachraňovaný.

Zachráněného, kterého se vám podaří vytáhnout z vody, se snažte převléct do suchého oblečení a zajistit mu teplo. Zachráněného nikdy nenechávejte samotného, bez dozoru. Také s ním hodně komunikujte!

Pokud při záchraně začne praskat led i pod vámi, ihned se vraťte na břeh a přivolejte hasiče prostřednictvím tísňové linky 150 nebo 112. Do příjezdu záchranářů se snažte se zachraňovaným co nejvíce komunikovat.

Zachránit se můžete i nožíkem

Pokud se budete plazit po ledu, můžete si pomoci nějakým předmětem, například kapesním nožíkem.  Nicméně je potřeba dbát zvýšené opatrnosti a nožík do ledu zasunout jen na milimetr, abyste nakonec nenarušili led pod sebou tak, že by se pod vámi propadl.

Silný led je namodralý

“Pokud má být led dostatečně silný, měl by mít minimálně 10 centimetrů a v takovém případě má ten led namodralou barvu. Je ale potřeba uvědomit si, že tlouš’tka ledu není konstantní po celé ploše vodní laviny. Ten zesláblý led může být v místě přítoků, odtoků nebo tam kde jsou různé nečistoty, například listí,” dodala Nikol Zaoralová. A samozřejmě také nevstupujte na led, který je pokrytý sněhem nebo kalužemi. Hasiči stále častěji zachraňují do ledu propadlá zvířata.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme