Přitahují se protiklady?

10. září 2014·Životní styl·Redakce

Jednoznačná odpověď zřejmě neexistuje. Každý člověk je jiná osobnost a má nějaké specifické životní zkušenosti. Podle toho se také odvíjejí jeho volby partnerů.

Dobrodružství nebo klid?

Pro některou osobnost může být ideální protiklad, pro jinou zas někdo, kdo je spíš podobný. A jelikož ve vztahu se setkávají dvě osobnosti, zamotává se to o to víc, říká Milena Nováková, psychoterapeutka. Někdo hledá klidný vyrovnaný vztah bez větší dynamiky, jiný zase vztah plný energie, dobrodružných situací a změn.

Vlastnosti člověka

S každou vlastností nebo rysem osobnosti je to jinak. U některých je protiklad problematický, například extrémní extrovert s extrémním introvertem mívají problém se společným trávením volného času, jen těžko hledají společné zájmy. Výbušný člověk bude naopak pravděpodobně lépe fungovat ve vztahu s klidným člověkem, kterého jen tak něco nerozhodí a nenechá se strhnout k hádkám.

Potřeby člověka

Roli hraje také to, že někdo hledá klidný vyrovnaný vztah bez větší dynamiky, jiný zase vztah plný energie, dobrodružných situací a změn. Pro každého platí trochu něco jiného.

Filosofická otázka

Ve fázi zamilovanosti odlišnost přitahuje a fascinuje, zatímco pro společné soužití je pro většinu z nás vhodnější volbou partner s podobnými rysy a zájmy. Měli bychom to mít při navazování vztahů na paměti, více přemýšlet a pečlivěji vybírat. Anebo jsou podobné racionální úvahy v lásce k ničemu?

Více o tom na Frekvenci 1 v Dámském klubu v 16:00

Životní styl - další články

Doporučujeme