Průvodce za úspěšným a spokojeným životem – 1. díl

18. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Na webu Frekvence1.cz v příštích dnech najdete Průvodce za úspěšným a spokojeným životem od Petry L. Krajčinovič. První díl věnovaný „koncentraci“ si můžete přečíst po rozkliknutí článku.

Úspěch je málokdy dílem náhody. Na úspěchu je nejlepší ten skvělý pocit, když obrátíte věci k lepšímu, když dokážete věci vidět tak, jak by mohly být, místo toho jaké jsou teď. Úspěch je nesložit zbraně po jedné prohrané bitvě, ale zaměřit se na vyhranou válku. 

Každý z nás si za slovem úspěch vybaví něco jiného, a to je to na tom nejkrásnější. Pro jednoho je úspěch mít milióny na kontě, druhého opájí pocit úspěchu, když může pomáhat druhým, další vidí úspěch v naplněném vztahu a zdravých dětech. Pro mě je úspěch kombinací všech tří zmiňovaných faktorů.

Neustrnout a nehrbit se před šéfem, vzít život do vlastních rukou a jít si za svým snem, pomáhat lidem růst a nacházet spokojenost, být spokojený sám se sebou, milovat a být milovaný, pečovat o blízké. Neskromnost? Ne, nutnost k vydařenému životu.

Co potřebuje člověk, který se rozhodne podnikat, nezapadnout a stát se vítězem svého života?

Vždycky jsem, byla přesvědčená o tom, že nezbytné je vzdělání, nejlépe vysokoškolské. Taky jsem si myslela, že bez vstupního kapitálu nelze rozjet ani stánek se zeleninou. Umění zobchodovat sebe sama a vytvořit ze svého jména kvalitní obchodní artikl. Důležité jsou i kontakty, takže introvert s odporem ke společenským akcím se bude těžko seznamovat a potkávat pro své projekty důležité lidi. Nezbytné je i pilování interpersonální komunikace, potřebné k úspěšnému vyjednávání. Stejně důležité domluvit sám se sebou.

Dá se říct, že takhle nějak by to mohlo fungovat, ale aby jste byli opravdu úspěšní lidé a vystoupali na vrchol hory svých vizí, musíte být emocionálně zralí, bez toho se nehnete z místa. Přečtěte si, jaké jsou  další dva kroky, potřebné ke zvládnutí vnitřní mentální hry.

Pokud jsme roztěkaní a sedíme jedním zadkem na několika židlích, nikdy nedosáhneme toho, po čem toužíme. K našemu cíli vede spousta cest, existuje nekonečné množství možností a jejich kombinací. Využívejte jen ty, které jsou kompatibilní s vaším cílem. Spoléhejte na svůj úsudek a vnímejte konkurenci, nabízí vám velkou službu – být lepší než je ona sama.

Koncentrace

Emocionálně zralí jedinci vědí o tom, že věci se stále vyvíjí a mění, nic není stabilní a už vůbec ne jisté. Pokud jste s tím smířeni, můžete začít pracovat na vlastním úspěchu. To co nikdy nesmíte ztratit, je koncentrace. Zamyslete se nad tím, kolikrát jste si mysleli, že věcem kolem vás, které už mají vystavěný řád a hezky fungují, nemusíte věnovat tolik pozornosti jako v začátcích, když jste je budovali a maximálně jste se na ně zaměřili.

Co se stane, když se dostanete do takové fáze, že ztratíte přehled? Stačí malá chvíle nepozornosti a můžete o všechno přijít během okamžiku.

Já jsem vložila osud svého dílka (Paličkou praštěné kuchařky) do rukou lidí, o nichž jsem se domnívala, že jsou kompetentní. Důvěřovala jsem nedůvěryhodným a ztratila kontakt s realitou. Poučená z vlastních nezdarů jsem na každý další projekt maximálně soustředěná, bohužel ne všichni, se kterými spolupracuji, dělají to samé. Ale o tom až někdy příště. Za všechny příklad z nejvyšších pater byznysu.

Zkušenost se ztrátou koncentrace má titán mezi podnikateli Donald Trump, který v devadesátých letech zažil pád na dno, právě díky chvilkové nevšímavosti. Co ovšem nikdy neztratil víru v sebe samotného. Vždy se považoval za šťastlivce a na co sáhl, proměnil ve zlato. Jak sám říká: „Zaspal jsem a probudil se, až když věci byly jinak, a já se ze samého vrcholu dostal na samé dno.“ Zachránila jej silná sebedůvěra.

Propad považoval za pouhý „výkyv“, přidal a hlavně převzal absolutní odpovědnost za své chyby a poučil se z nich. Už nikdy si nedovolil ztratit koncentraci. Přestože využívá špičkových odborníků, osobně se účastní jednání a osobně dohlíží na všechny procesy při budování vlastních projektů. Byť by mohl ležet kdekoliv na planetě v houpací síti a sem tam sledovat, jak se daří jeho podnikání, nikdy to neudělá. Je plně při vědomí a zúčastněný.

Jak na věc:

Nikdy neusínejte na vavřínech, ať se vám daří sebelíp. Pracovat na vlastních vizích a cílech vyžaduje stálou koncentraci, monitorování situace ve vašem oboru a hlídání všech aktivit, které souvisí s vaším záměrem. Zdá se, že si nikdy neoddechnete. A proč byste měli? Když je záměr opravdu váš a chcete dosáhnout pro sebe to nejlepší, musí vás to bavit, potom budete pracovat téměř nepřetržitě s chutí a láskou, s odpovědností za vše, co děláte.

Jakmile převezmete plnou odpovědnost za to, co děláte a koncentrujete se na 100%, máte v rukou ohromnou sílu.

MgA. Petra L.KrajčinovičPetra L. Krajčinovič  – terapeut mentální aktivity, akreditovaný profesionální kouč MŠMT a ICF (mezinárodní federace koučů), mentorka, autorka úspěšných motivačních článků a grow up blogů.

www.cista-duse.cz

 

 Pomáhá lidem

  1. nalézt jejich potenciál, zvýšit sebedůvěru a sebevědomí, uvědomění a zodpovědnost
  2. nastartovat motivační mechanismy
  3. klienti pod jejím vedením dosahují svého maxima, např. zakládání podnikání, vlastní značky, významných osobních i pracovních úspěchů, finanční prosperity a stability
  4. prostřednictvím mocných terepaeutických a koučovacích technik nalézají klienti velmi rychle vnitřní zdroje a potenciál a dosahují spokojenosti, radosti, výtečné mentální a fyzické kondice.

Životní styl - další články

Doporučujeme