Průvodce za úspěšným a spokojeným životem! Učte se za pochodu

23. prosince 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Přinášíme další díl průvodce za úspěšným a spokojeným životem od Petry L. Krajčinovič. Pokračování nazvané „Učte se za pochodu“ si můžete přečíst po rozkliknutí článku.

Úspěch je málokdy dílem náhody. Na úspěchu je nejlepší ten skvělý pocit, když obrátíte věci k lepšímu, když dokážete věci vidět tak, jak by mohly být, místo toho jaké jsou teď. Úspěch je nesložit zbraně po jedné prohrané bitvě, ale zaměřit se na vyhranou válku. 

Každý z nás si za slovem úspěch vybaví něco jiného, a to je to na tom nejkrásnější. Pro jednoho je úspěch mít milióny na kontě, druhého opájí pocit úspěchu, když může pomáhat druhým, další vidí úspěch v naplněném vztahu a zdravých dětech. Pro mě je úspěch kombinací všech tří zmiňovaných faktorů. Neustrnout a nehrbit se před šéfem, vzít život do vlastních rukou a jít si za svým snem, pomáhat lidem růst a nacházet spokojenost, být spokojený sám se sebou, milovat a být milovaný. Neskromnost? Ne, nutnost k vydařenému životu.

Co potřebuje člověk, který se rozhodne podnikat, nezapadnout a zvítězit?

Nemějte strach z věcí, které jste ještě nezkoušeli. Pokud věříte svým schopnostem, otevírají se vám netušené možnosti. Strach vás paralyzuje a udržuje v nehybnosti. Největší zábava je dělat nemožné. Rozhlížejte se, naslouchejte a mějte všeobecný přehled, jen tak budete vždy připravení, překonat překážky, které se vám postaví do cesty.

 

Učte se za pochodu

Jednoho zimního rána roku 1998 jsem se probudila a věděla jsem, že si splním sen a budu vysílat na Evropě 2. Sice jsem neměla tušení, jak se tam dostanu, ale byla jsem si jistá, že budu stát za mikrofonem a hlásat moudra do éteru. To, co následovalo, můžete považovat za štěstí, možná jsem ho tou dobou měla víc než rozumu, já se přikláním k tomu, že to nebyla náhoda, měla jsem jasnou vizi, cíl a vykročila jsem k němu.

Touha a jasná vize mě hnaly kupředu. Zavolala jsem do rádia a najednou jsem seděla v Nádražní ulici na Smíchově a mnula si zpocené ruce. Dostala jsem tři víkendové časy na zácvik, s tím, že si nejprve potrénuji živé vysílání po večerech, abych se zbavila diskotékového stylu mluvení.

Nikdy předtím jsem v rádiu nebyla ani na návštěvě a najednou jsem měla mluvit do mikrofonu na Evropě 2, která platila za nejvyšší metu hudebních stanic vůbec?! Žádný lokální trénink a postup, rovnou celoplošné vysílání se vším všudy. Tím myslím mixování hudby, odbavování zpráv, vstupy, jingly, odpojování, zkrátka všechno co obnáší vysílání na velkém rádiu. 

Pamatuji si jak dnes, když mě Marek Řeřicha pustil ve středu večer poprvé za mikrofon. Možná na sebe prozrazuji příliš, ale chci, aby jste rozumněli tomu, jak moc je důležité na cestě za svým snem překonat strach a stud, učit se za pochodu. Když se rozsvítila červená, Marek mě vybídnul, abych něco do mikrofonu řekla. Mně zdřevěněly nohy, krev se mi navalila do hlavy a vyštěkla jsem do mikrofonu Evropa 2, vážně vyštěkla. Pak si dřepla a myslela jsem, že omdlím. To bylo všechno!

Nevím, jestli si to Marek ještě pamatuje, já si tehdy připadala jako naprostá husa. Asi o tom nikomu nevyprávěl, protože ještě týž víkend jsem šla poprvé regulerně sama vysílat. Marek mně vysvětlil jak na techniku a ze mě se stala na tři a půl roku moderátorka Evropy 2.

Jak na věc:

Konejte, nestyďte se a nepřipadejte si trapní, když se chcete prosadit a uplatnit a máte jistotu, že „na to máte“. Důvěřujte svým schopnostem. Tam kde máte rezervy, trénujte nejvíc.  Opakujte si třeba doma před zrcadlem. Já jsem si mluvila všude a dokonce i teď, když pro vás píšu svůj Grow Up Blog. Nebojte se, překonejte stud a strach a jděte do toho, co chcete rovnou a naplno.

Buďte univerzální

Přílišná specializace škodí. Kdo vysedává roky ve školních škamnech a sleduje život z povzdálí nebo si o něm čte v knihách, které napsali praxe neznalí kantoři, ten těžko překoná vlastní komfortní zónu. Netvrdím, že je lepší a pro úspěch výhodnější mít Karlovu univerzitu ulice, to bych si protiřečila. Sama jsem vystudovala a vzdělání považuji za jeden z pilířů mostu k úspěchu. Jen se snažím vysvětlit teorii univerzálnosti. Ta spočívá v rozšiřování obzoru vědomostí.

Bez získání širších zkušeností nám snadno uniknou souvislosti. Čím více se informujete, čím více poznáváte a zkoušíte nové věci, tím větší jsou vaše šance na život, jaký chcete žít. Já sama se stále učím, přestože vyučuji a koučuji velmi schopné a úspěšné lidi. Kouzlo je ve vzájemném předávání znalostí a zkušeností. Učíme se do konce svých dní.

Kdo si myslí, že vychodí školu a je hotový člověk – odborník, ten ustrne a přenechává úspěch někomu jinému. Zaměřte se na celek, ne na detaily, ty vás zbytečně zdržují, uvidíte, že se vyladíte cestou k vašemu cíli.

Jak na věc:

Přílišná učenost je na škodu. Ideální je kombinace vzdělání, skoku do vody a tréninku. Pokud jste typ, který se příliš stresuje, pak doporučuji prohodit pořadí vzdělání, trénink, skok do vody.

Dělejte cokoliv, co vám pomůže rozšířit portfolio dovedností a zkušeností.

MgA. Petra L.KrajčinovičPetra L. Krajčinovič  – terapeut mentální aktivity, akreditovaný profesionální kouč MŠMT a ICF (mezinárodní federace koučů), mentorka, autorka úspěšných motivačních článků a grow up blogů.

www.cista-duse.cz

 

 Pomáhá lidem

  1. nalézt jejich potenciál, zvýšit sebedůvěru a sebevědomí, uvědomění a zodpovědnost
  2. nastartovat motivační mechanismy
  3. klienti pod jejím vedením dosahují svého maxima, např. zakládání podnikání, vlastní značky, významných osobních i pracovních úspěchů, finanční prosperity a stability
  4. prostřednictvím mocných terepaeutických a koučovacích technik nalézají klienti velmi rychle vnitřní zdroje a potenciál a dosahují spokojenosti, radosti, výtečné mentální a fyzické kondice.

Životní styl - další články

Doporučujeme