První pomoc v neprůstřelné vestě a přilbě! Tohle čeká záchranáře

21. ledna 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Záchranáři testují výbavu, která jim už brzy bude pomáhat při výkonu práce. Uvidíme bílé pláště jen v televizních seriálech?

Neprůstřelné vesty váží asi 4 kila a ochrání proti střepinám, prořezu i propichu a proti běžným střelám. Vyrábí je česká firma. Mají ochranný límec, což si záchranáři pochvalují. Při ošetření pacienta jsou obvykle skloněni nad ním a nemají šanci se bránit útoku zezadu. 

V testu zatím vesty vycházejí dobře. Při práci záchranáře neomezují, jsou dobře anatomicky řešené. Dají se nosit viditelně nebo i pod oblečením. 

Je vybavení vestami a přilbami skutečně nutnost? Nebo ještě prevence? Podle záchranářů je to zatím prevence, i když útoků ze strany ošetřovaných pacientů přibývá. Opilci se ohánějí častěji pěstí, než nožem, ale jeden nikdy neví, kdo a kdy vytáhne nůž nebo zbraň.

Záchranáři by měli nově dostat balistické vesty, helmy s ochranným štítem a čelovkou, rukavice odolné proti proříznutí a ohni. 

Těší se také na speciální boxy, které obsahují materiál určený k rychlému zastavení krvácení a ošetření několika desítek lidí. 

A co velikost vesty? Padne opravdu každému? Prý ano. Je nastavitelná, takže si ji může obléknout drobná lékařka i urostlý záchranář. 

Záchranáři v bílých pláštích bez ochranných pomůcek nám tak zbydou v paměti a v televizních seriálech. 

Seznamte se s jedním novým záchranářem. Zachraňuje planetu a je to hustej týpek!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme