Psychiatři nemají čas pracovat s pacientem do hloubky. Nasadí antidepresiva a čekají, co se stane, říká doktor Tomáš Páleníček

15. listopadu 2022·Životní styl·Redakce

Tomáš Páleníček (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Báry Nesvadbové v Press klubu Frekvence 1 byl psychiatr z Národního ústavu duševního zdraví Tomáš Páleníček. Proč se zvyšuje množství užívání antidepresiv? Pro koho není vhodná psychoterapie? Kdy může vzniknout závislost? Jak se dívá na alternativní způsob léčby? A jak poznáme, že už se nejedná jen o běžnou špatnou náladu, ale je potřeba začít náš stav řešit?

Lidé o psychických problémech více mluví

V poslední době došlo k velkému nárůstu spotřeby antidepresiv“K tomu jsou dva hlavní důvodu. Zaprvé došlo částečně k destigmatizaci psychiatrie a psychických obtíží a lidé se o tom už nebojí mluvit. Antidepresiva patří k lékům, které se dají použít nejen k léčbě deprese, ale i k léčbě nespavosti a úzkostných poruch. Neznamená to, že by byla zneužívána, ale skutečně fungují. Zadruhé se také často stává, že pacient na léčbu neodpoví a hledají se další cesty, spousta pacientů má vedlejší účinky. Dalším důvodem je, že psychiatři bývají přetížení a nemají čas, aby se svými pacienty důkladněji pracovali a antidepresiva jsou rychlou pomocí. Nasadí antidepresivum a čeká, co se stane. Pokud nezabere, hledá se jiná léčba,” vysvětluje Tomáš Páleníček.

V optimálním případě by mělo jít ruku v ruce léčení a práce s psychologem spolu s medikací. Někteří pacienti ale tohle nevyžadují. “Vždycky musíme procovat s tím, že každý pacient je jiný. Někdo na sobě chce pracovat, tomu psychoterapie něco přinese. Lidově řečeno jsou to pacienti, kteří přijdou rozbití a potřebují se opravit. Někteří ale prožili trauma a musejí se nejprve dát dohromady a až pak na sobě mohou začít tímto způsobem pracovat,” říká psychiatr a dodává, že negativní zprávy, kterým je člověk v poslední době neustále vystaven, mohou přispívat ke zvyšujícím se problémům v této oblasti.

Pilulka problém nevyřeší, pomůže ho ale adekvátně řešit

Moderátorka Bára Nesvadbová tvrdí, že téměř každá její přítelkyně a kamarádka má ve své kabelce léky na uklidnění. Ptá se tedy, kdy nastane závislost, a jak se tito lidé liší od těch, co každý večer vypijí láhev vína, nebo pravidelně šňupou koks“Zde je nutno odlišit ty, kteří pravidelně užívají ať už alkohol nebo léky a ty, kteří ve chvíli, kdy nezvládají svůj stav nebo jsou v extrémním stresu, užije lék ke zvládnutí stresu, aby se mohl lépe vyspat. Závislost vzniká až při pravidelném a dlouhodobém užívání nějaké látky. Když dochází k mechanismům, které se týkají systému odměny, po určité době se může dopracovat až k závislosti. Tato situace je odlišná, než když někdo sáhne ve stresu po pilulce, která je k tomu určená,” odpovídá na otázku doktor Páleníček a upozorňuje, že pilulka nikdy nevyřeší problém, ale umožní člověku dostat se do stavu, ve kterém je pak schopen problémy lépe a adekvátně řešit.

Podle pana doktora je rozhodnutí vydat se cestou alternativní medicíny poměrně velká odvážnost. Má prý jednu velkou nevýhodou, a to že v našich podmínkách není dostatečně kulturně etablovaná. “Navíc se k tomu většinou používají nelegální látky a prostředky, takže celá tato cesta je v šedé zóně. Díky tomu neexistuje systém, který by lidi vzdělal. To ale nepopírá, že i u nás v Evropě máme odborníky, kteří mají zkušenosti, věnují se tomu dlouho a poctivě,” konstatuje Tomáš Páleníček.

Některé deprese po čase odezní

V tomto listopadovém období smutku, tmy a strachu, jak běžný člověk pozná, kdy už má problém a měl by si říct o pomoc, a kdy se jedná jen o běžně nedobrou náladu? “Budeme-li se bavit o depresi a o úzkostných obtížích, to je tam, kde obtíže trvají v kuse, prohlubují se nebo jsou stále stejné v kuse několik týdnů. Má to vliv nejen na to, že se cítí jinak, ale také, že se nemohou soustředit a nemohou fungovat v běžném životě. Pak je na místě problém zkonzultovat a zjistit jeho příčinu. Ne všechno se ale musí léčit léky. Je možnost využít jiné prostředky například psychoterapie. Také je dobré si uvědomit, že až čtvrtina populace zažije někdy klinicky významnou depresi a řada z nich ji zvládne samovolně. Po čase zkrátka odezní. 

Životní styl - další články

Doporučujeme