RADA FREKVENCE 1: Jak si vybrat tu pravou. Kočka jako domácí mazlíček

16. února 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Po psech jsou kočky v našich končinách druhým nejrozšířenějším domácím mazlíčkem. Jsou to velké osobnosti. Myslíte, že kočku zvládnete?

Dnes si většinou kočky nepořizujeme kvůli lovu přemnožených hlodavců. Lidem slouží pro potěšení (a zdravou dávku zlobení).

Podobně, jako u výběru psího kamaráda, také u kočky si musíme rozmyslet, zda a jakou kočku si domů pořídit. Kočka je sice hodně samostatné zvíře, ale potřebuje naši péči.

Kočka venku nebo v bytě

Kočka, která má možnost trávit většinu času venku a domů se chodí jen nažrat, napít a případně i pomazlit, zabere nejméně času a tolik péče nepotřebuje. U koček, které žijí pouze v bytě, je situace zcela jiná. Kočka je na majiteli zcela závislá.

Krmení není zadarmo

Zvažte, jestli utáhnete výdaje za kočičí krmení. Kočka je sice menší, než většina psů, ale to neznamená, že za její žrádlo utratíte méně. Kočka je poměrně vyhraněný masožravec. Zatímco psa můžete „opít“ zeleninou, ovocem a přílohami, kočka potřebuje z 90% pouze maso. Navíc jsou to potvůrky vybíravé a nežerou všechno.

Kočku nevycvičíte

Pokud máte velitelské ambice a mazlíka chcete cvičit, na kočku zapomeňte. Kočku vychováte k základním návykům: chození na záchod, pravidelný čas krmení. Ale že vám nemá drásat drápky oblíbené křeslo, to jí vysvětlíte jen těžko.

Kdo se postará, až odjedete na dovolenou

Kočky nesnáší cestování a stěhování. Zejména kočky žijící v bytě jsou fixované na jediné místo, kde žijí. Jsou i výjimky, kdy si lidé kočku berou sebou na letní byt nebo chatu. Ale kočičí psychice to zrovna moc nesvědčí. Pokud necháte kočku v době vaší dovolené raději v bytě, musíte najít spolehlivého souseda nebo kamaráda, který jí bude pravidelně krmit, měnit vodu a čistit kočičí záchod.

Pozor na alergie

Kočičí chlupy, sliny i pot jsou silné alergeny. Nevyluxujete je a nepomůže ani čistička vzduchu. Pokud je někdo v rodině alergik, musí se nechat vyšetřit, zda to nejsou právě kočičí alergeny, na které jeho tělo reaguje.

Zdravotní péče není zadarmo

Kočky se dožívají poměrně vysokého věku (15 i více let). Potřebují pravidelnou veterinární péči.  Ta stojí stejně, jako u psa.

Jestli jste si vědomi všech nástrah spojených s pořízením kočičího mazlíčka, jděte do toho! Až se k vám mourek nebo perská kočka přitulí, zapomenete na stres.

Pes žere trávu, bude pršet! 6 mýtů o psech

Rady Frekvence 1: Co potřebují naši čtyřnozí mazlíčci v zimě?

 

Životní styl - další články

Doporučujeme