RADY FREKVENCE 1: Jak vylepšit známky svého školáka

13. ledna 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Máte doma školáka a při představě vysvědčení se mu do očí hrnou slzy? Zkuste s ním probrat co může udělat pro to, aby ještě známky vylepšil. Poradíme vám co se ještě dá dělat.

Průběžná příprava se vyplatí

Dětší psychologové i učitelé se shodují na tom, že nejméně stresující je průběžná příprava na vyučování a na písemky. Pokud to vaše dítě zanedbalo, je na čase pustit se teď do toho na 100%.

Učte se s dětmi

To, co vaše dítě baví, se pravděpodobně dokáže naučit samo. Spousta předmětů ale dětem nepřiroste k srdci. V tu chvíli je tu prostor pro vás. Věnujte dítěti tolik času, kolik potřebuje. Obrňte se trpělivostí a vysvětlujte látku tak dlouho, dokud ji nepochopí. Dávejte si pauzy a pak látku zase zopakujte.

Dětem na prvním stupni by měla stačit hodina a půl denně, starším školákům můžete naordinovat až tříhodinovou lekci denně.

Sejděte se s pedagogem

Jestli jste v situaci, kdy si s látkou nebo s dítětem nedokážete poradit sami, požádejte o pomoc pedagoga, který daný předmět vyučuje. Především zjistěte, jestli je vůbec možné známku zlepšit vzhledem k dosavadnímu průměru klasifikace. Pokud ano, poraďte se s učitelem jakou formu zlepšení navrhuje.

Formy zlepšení

Referát, mimořádná písemka, zkoušení u tabule. To jsou hlavní šance na zlepšení známky. Pokud se vaše dítě naučí probíranou látku dostatečně dobře, může se zkusit v hodině samo přihlásit. 

Ať už se známky podaří nebo nepodaří vytáhnout, berte vysvědčení jako informaci o tom, co je potřeba v druhém pololetí zlepšit.  

Životní styl - další články

Doporučujeme